STUDIU | Poluarea fonică afectează abilitățile cognitive ale păsărilor

  • 03 Februarie 2021 15:02
STUDIU | Poluarea fonică afectează abilitățile cognitive ale păsărilor

Zgomotul provocat de traficul rutier afectează abilitățile cognitive ale păsărilor cântătoare și ar putea amenința capacitatea lor de adaptare la mediul înconjurător, conform constatărilor unui studiu publicat miercuri, citat de AFP și BBC.

La om, poluarea fonică poate afecta performanțele intelectuale, cum s-a demonstrat în cazul elevilor care învățau în apropierea aeroporturilor, amintește acest studiu ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul științific Proceedings of the Royal Society.

În cazul animalelor, însă, puține cercetări au fost efectuate pe această temă, cu toate că zgomotul antropogen - generat de activitățile umane - este omniprezent în natură, subliniază studiul menționat.

Aceste neplăceri ar afecta în special păsările cântătoare, cu creiere foarte dezvoltate și ale căror capacități cognitive sunt esențiale pentru orientare.

O echipă de cercetători de la Pacific University din Oregon, Statele Unite, a folosit mai multe exemplare de cinteză australiană zebrată (Taeniopygia guttata) într-o serie de teste în cadrul cărora a fost reprodus zgomotul produs de traficul rutier.

Originare din Australia, aceste mici păsări cântătoare cu cioc roșu sunt utilizate pe scară largă în studii din cauza uimitoarelor lor abilități cognitive.

Păsările (masculi și femele) au fost supuse la diferite încercări, cum ar fi identificarea drumului corect pentru a ajunge la hrană sau ridicarea unui ''capac'' de hârtie, asemănător unei frunze, pentru a găsi o recompensă ascunsă. De asemenea, cercetătorii au efectuat teste de ''socializare'', în cursul cărora păsările au învățat observând alte exemplare care trăgeau de un șnur pentru a obține recompensa.

În cadrul grupului de control, care nu a fost expus la zgomot, ''am măsurat viteza cu care păsările au reușit să dobândească noi abilități, să învețe să asocieze diferite culori cu recompensele sau să își amintească diferite locații...'', a declarat Christopher Templeton, unul dintre autorii studiului.

Prin comparație, în cazul exemplarelor expuse la zgomot, capacitatea de învățare a fost ''redusă dramatic'', a precizat biologul. Aceste păsări au avut nevoie de o perioadă de timp aproape dublă pentru a rezolva o problemă (18 tentative de a-și aminti locația unei recompense ascunse, comparativ cu nouă pentru exemplarele care nu au fost supuse la zgomot).

''Acesta este, după cunoștințele noastre, primul studiu care examinează impactul zgomotului produs de trafic asupra abilităților cognitive ale animalelor'', a comentat cercetătorul.

Acest efect se adaugă lungii liste de consecințe deja cunoscute ale poluării fonice asupra viețuitoarelor sălbatice, cum ar fi perturbarea capacităților de comunicare și de evitare a prădătorilor sau determinarea nevoii de schimbare a habitatului.

''Numeroase păsări cântătoare își folosesc creierul pentru a rezolva diferite probleme și pentru a învăța din lumea din jur. Afectarea capacităților lor cognitive ar putea, prin urmare, să aibă un impact semnificativ asupra adaptării lor la mediul înconjurător'', în condițiile în care traficul rutier se intensifică, a menționat Christopher Templeton.

''Cred că rezultatele pot fi aplicabile și altor specii'', a declarat cercetătorul, citat de BBC.

Într-un alt studiu, publicat recent, cercetătorii au demonstrat impactul zgomotului produs de traficul rutier asupra greierilor. Potrivit constatărilor, sunetele emise de autovehicule afectează capacitatea acestor insecte de a face diferența între potențiali parteneri pe baza cântecelor specifice. Adam Bent, zoolog la Universitatea Cambridge, a declarat pentru BBC News că zgomotul produs de traficul rutier ''provoacă o perturbare majoră a sistemelor de alegere a partenerilor de împerechere, care funcționează de sute de mii de ani. El afectează modul în care speciile evoluează, se dezvoltă și se adaptează în timp".

 


Foto: (c) NARENDRA SHRESTHA / EPA


 


''Este destul de trist'', a comentat Templeton. ''Devine din ce în ce mai dificil de găsit medii total liniștite, neatinse de zgomotul uman. (...) Cred însă că există un excelent spațiu de manevră pentru a încerca să reducem zgomotul - trebuie doar să ne utilizăm cu inteligență ingineria", a adăugat el.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău