STUDIU | Poluarea atmosferică ucide mai mulți oameni decât fumatul

  • 12 Martie 2019 15:17
STUDIU | Poluarea atmosferică ucide mai mulți oameni decât fumatul

Mai multe persoane mor în fiecare an din cauza poluării atmosferice decât ca urmare a fumatului, conform unui studiu publicat marți și citat de Thomson Reuters Foundation în care oamenii de știință au lansat un apel la adoptarea unor măsuri urgente pentru stoparea practicii arderii combustibililor fosili.

Cercetătorii din Germania și Cipru estimează că poluarea aerului a provocat 8,8 milioane de decese suplimentare în anul 2015 - aproape dublu în comparație cu cifra estimată anterior, de 4,5 milioane.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, la nivel mondial, aproximativ 7 milioane de persoane mor anual din cauza fumatului.

În Europa - principala țintă a studiului Societății Europene de Cardiologie - poluarea atmosferică a provocat circa 790.000 de decese, între 40% și 80% dintre acestea ca urmare a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul și accidentul vascular cerebral, au notat cercetătorii.

''Deoarece majoritatea pulberilor în suspensie și a poluanților atmosferici din Europa provin de la arderea combustibililor fosili trebuie făcută urgent trecerea către alte surse de energie'', a afirmat unul dintre autorii studiului, profesor Jos Lelieveld de la Institutului Max Planck pentru Chimie din Mainz și de la Institutul Nicosia din Cipru.

''Atunci când utilizăm energia curată, regenerabilă, nu numai că îndeplinim Acordul de la Paris pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice ci, totodată, reducem cu până la 55% rata mortalității asociată poluării atmosferice din Europa'', a explicat specialistul.

Studiul, publicat în European Heart Journal, s-a concentrat pe ozon și poluarea cu microparticulele de materie, cunoscute sub numele PM2,5, care dăunează în mod special sănătății deoarece pot pătrunde în plămâni și pot ajunge chiar în sânge.

Potrivit cercetătorilor, noile informații indică faptul că impactul asupra sănătății a PM2,5 - principala cauză de afecțiuni respiratorii și cardiovasculare - este mult mai grav decât s-a crezut anterior.

Oamenii de știință au făcut apel la reducerea limitei superioare pentru PM2,5 în Uniunea Europeană, care este în prezent stabilită la 25 micrograme pe metru cub, de 2,5 ori mai ridicată în comparație cu liniile directoare ale OMS. ''În Europa, valoarea maximă permisă... este mult prea mare'', au afirmat într-o declarație comună Lelieveld și un alt coautor al studiului, profesor Thomas Munzel de la Departamentul de Cardiologie al Centrului Medical Universitar din Mainz, Germania.

''În SUA, Australia și Canada, liniile directoare ale OMS sunt luate în considerare ca bază pentru legislație, lucru de care este nevoie și în UE'', au subliniat cei doi cercetători.

La nivel mondial, poluarea atmosferică a provocat anual 120 de decese suplimentare la fiecare 100.000 de persoane, în unele zone din Europa rata mortalității fiind chiar mai mare, de până la 200 de decese suplimentare la 100.000 de persoane.

''Acest lucru înseamnă că poluarea atmosferică provoacă mai multe decese suplimentare pe an decât fumatul tutunului'', a declarat Munzel.

''Fumatul poate fi evitat, însă poluarea atmosferică nu'', a precizat cercetătorul.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
29
Tue
22
Wed
24
Thu
26
Fri
26

Curs oficial BNM 01 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2832 -0.0000
USD 17.9234 -0.0000
RON 4.3242 -0.0000
UAH 0.6668 -0.0000
RUB 0.2450 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău