STUDIU | Poluarea aerului, principala amenințare la adresa sănătății publice la nivel mondial

  • 29 August 2023 11:29
STUDIU | Poluarea aerului, principala amenințare la adresa sănătății publice la nivel mondial

Poluarea atmosferică prezintă un risc mai mare pentru sănătate la nivel mondial comparativ cu fumatul sau consumul de alcool, un pericol exacerbat în unele regiuni ale lumii, precum Asia și Africa, conform unui studiu publicat marți, citat de AFP și Agerpres.

Potrivit acestui raport al Institutului pentru politici energetice (EPIC) al Universității din Chicago, SUA, asupra calității aerului la nivel global, poluarea cu particule fine, în suspensie - emise de autovehicule, activități industriale și incendii - reprezintă „cea mai mare amenințare externă la adresa sănătății publice globale”.

Însă, în pofida acestei constatări, fondurile alocate luptei împotriva poluării aerului reprezintă doar o fracțiune infimă din fondurile dedicate, spre exemplu, bolilor infecțioase, se subliniază în raport.

Poluarea cu particule în suspensie augmentează riscul de apariție a afecțiunilor pulmonare, boli de inimă, accident vascular cerebral sau cancere.

Respectarea permanentă a pragului de expunere la particule fine stabilit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar crește speranța de viață la nivel global cu 2,3 ani, estimează EPIC, pe baza datelor colectate în 2021.

Prin comparație, consumul de tutun reduce speranța de viață la nivel global cu 2,2 ani, în medie, iar malnutriția infantilă și maternă cu 1,6 ani.

- Asia și Africa -

În Asia de Sud, regiunea lumii cea mai afectată de poluarea atmosferică, efectele asupra sănătății publice sunt foarte pronunțate.

Conform rezultatelor modelării științifice realizată de EPIC, locuitorii din Bangladesh - unde nivelul mediu de expunere la particulele fine este estimat la 74 micrograme/metru cub - ar putea avea o speranță de viață cu 6,8 ani mai mare în cazul în care pragul de poluare ar fi redus la 5 micrograme/metru cub, nivelul recomandat de OMS.

Capitala Indiei, New Delhi, este considerată „cel mai poluat megalopolis din lume”, cu o rată medie anuală de 126,5 micrograme/metru cub.

În schimb, China a „făcut progrese remarcabile în lupta sa împotriva poluării atmosferice” inițiată în 2014, a subliniat pentru AFP Christa Hasenkopf, directoare de programe de calitate a aerului în cadrul EPIC.

Nivelul mediu al poluării aerului din această țară s-a redus cu 42,3% între anii 2013 și 2021, însă rămâne de șase ori mai mare comparativ cu pragul recomandat de OMS. În cazul în care acest progres va continua în timp, chinezii ar trebui să câștige, în medie, 2,2 ani la speranță de viață, potrivit EPIC.

Însă, per total, regiunile lumii cele mai expuse la poluarea atmosferică sunt cele care beneficiază de cele mai puține mijloace pentru combaterea acestui risc, se notează în raport.

'Există un decalaj profund între locurile în care aerul este cel mai poluat și cele în care cele mai multe resurse sunt utilizate colectiv și în mod global pentru rezolvarea acestei probleme', a explicat Christa Hasenkopf.

Dacă există mecanisme internaționale de luptă împotriva HIV, a malariei sau a tuberculozei, precum Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei, care cheltuie 4 miliarde de dolari pe an pentru combaterea acestor boli, pentru poluarea atmosferică nu există niciun echivalent.

'Totuși, poluarea aerului reduce speranța medie de viață a unei persoane în RDC (Republica Democratică Congo) și Camerun mai mult decât HIV, malaria și altele', se subliniază în raport.

- Mega-incendii în Canada -

În Statele Unite, programul federal Legea Aerului Curat a contribuit la reducerea poluării aerului cu 64,9% din 1970, ceea ce face posibilă creșterea speranței medii de viață a americanilor cu 1,4 ani.

În Europa, îmbunătățirea calității aerului în ultimele decenii a urmat dinamica celei observate în Statele Unite, însă persistă disparități profunde între regiunile din estul și vestul continentului.

Toate aceste eforturi sunt amenințate, printre altele, de multiplicarea incendiilor forestiere în întreaga lume - cauzate de creșterea temperaturilor și de multiplicarea episoadelor de secetă, asociate schimbărilor climatice - și care provoacă creșteri ale nivelului de poluare a aerului, notează AFP.

Spre exemplu, în 2021, sezonul istoric al incendiilor din California a contribuit la o poluare atmosferică în comitatul californian Plumas de cinci ori peste pragul limită recomandat de OMS.

Mega-incendiile care au devastat Canada în vara anului 2023 au provocat vârfuri de poluare în Quebec și Ontario și în mai multe regiuni din estul Statelor Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău