Studiu | Pielea cu „aspect normal" poate ascunde cancerul

  • 14 Mai 2023 15:00
Studiu | Pielea cu „aspect normal

Pielea fără pete vizibile poate prezenta modificări ale ADN-ului, cauzate de expunerea la soare, care ar putea duce la cancer, conform unui studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea din Queensland (UQ), transmite agenția Xinhua.

Studiul, publicat în jurnalul Science Advances, a analizat corelația dintre antecedentele maligne la nivelul pielii unei persoane și numărul de mutații descoperite pe pielea "cu aspect normal", notează Agerpres.


„Am prelevat mostre de piele de pe antebrațele a 37 de pacienți cu cancer de piele expuși frecvent la soare", a declarat Ho Yi Wong, autoare principală a studiului și doctorandă UQ.

Cercetătorii au descoperit că australienii prezintă, în medie, de patru până la cinci ori mai multe mutații la nivelul pielii cu aspect normal comparativ cu datele din studii similare realizate în alte țări, deoarece Australia are un nivel de lumină ultravioletă de două până la patru ori mai mare față de cel din Marea Britanie și din Europa.

Totodată, studiul a comparat persoane de aceeași vârstă și sex care au fost diagnosticate cu cancer de piele, persoanele dintr-un grup având mai multe cancere de piele, iar cele din al doilea mai puține până la niciunul în ultimii 5 ani.

"Am identificat o diferență de 45% între grupuri, cu un număr mult mai mare de mutații pe antebrațele celor cu mai multe cancere de piele", a remarcat Wong.

Constatările, conform autorului principal al studiului, Kiarash Khosrotehrani, profesor în cadrul UQ, explică de ce persoanele care au avut deja cancer de piele prezintă un risc mult mai mare de a fi diagnosticate mai târziu cu această afecțiune în aceeași zonă a corpului.

"Descoperirile sugerează, de asemenea, că în cazul în care reducem nivelurile de mutații la nivelul pielii cu aspect normal, atunci am putea reduce riscul de noi cancere de piele", a declarat profesorul. De aceea, următorul pas îl reprezintă explorarea terapiilor ce pot reduce cantitatea de mutații la nivelul pielii, a adăugat Khosrotehrani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău