STUDIU: Ochii, sursă potențială de contagiere cu COVID-19. Virusul se poate replica în țesuturile conjunctive

  • 23 Aprilie 2020 14:48
STUDIU: Ochii, sursă potențială de contagiere cu COVID-19. Virusul se poate replica în țesuturile conjunctive

SARS-CoV-2, virusul care a declanșat pandemia de COVID-19, este prezent și în secrețiile oculare ale pacienților testați pozitiv și, prin urmare, poate fi o altă sursă importantă de contagiere, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Boli Infecțioase Lazzaro Spallanzani din Roma, relatează joi EFE, preluată de Agerpres.

Studiul publicat de revista Annals of Internal Medicine arată că, după prelevarea unei mostre oculare la trei zile după internarea unui pacient testat pozitiv la spitalul Spallanzani la sfârșitul lunii ianuarie, care suferea de conjunctivită bilaterală, cercetătorii institutului au reușit să detecteze virusul în probele recoltate.

Acest lucru demonstrează replicarea virusului SARS-CoV-2 și în țesuturile conjunctive, notează autorii studiului.

Este o descoperire majoră, potrivit unui comunicat al spitalului Spallanzani, cu implicații importante pentru sănătatea publică, iar OMS a cerut informații despre acest studiu atunci când acesta se afla în fază preliminară.

"Această investigație arată că ochii, nu numai că sunt o poartă de intrare pentru ca virusul să pătrundă în corp, ci și că ei sunt o sursă potențială de contagiere", a comentat Concetta Castilletti, directoarea Unității Operative a Virusurilor Emergente de la Laboratorul de Virusologie Spallanzani.

Prin urmare, este "necesară utilizarea adecvată de dispozitive de protecție în situații precum examinările oftalmologice, considerate relativ sigure, în contextul noului risc risc de contagiere pe care îl reprezintă virusul", a spus ea.

Studiul desfășurat la institutul Spallanzani arată că mostrele oculare pot avea rezultate pozitive, în timp ce cele nazale nu prezintă urme de virus: de fapt pacientul, care a făcut obiectul investigației la trei săptămâni după internare, a avut rezultate negative la testul nazal, și slab pozitive la cel ocular și la 27 de zile după spitalizare.

Potrivit institutului, sunt necesare și alte studii pentru a verifica perioada de timp în care virusul rămâne activ și este potențial infecțios în secrețiile oculare.

Potrivit oftalmogilor italieni este nevoie, mai mult ca oricând, de "punerea la punct a unor dispozitive adecvate pentru medici și infirmiere, de măști cu filtru respirator de tip FFP2, ochelari și viziere de protecție, mănuși și halate de unică folosință".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău