Studiu monografic. „Deportările din Basarabia” 1940-1941, 1944-1956
-
26 Februarie 2014 10:56
Primul studiu complex privind cele trei mari valuri de deportări din Basarabia, semnat de istoricul Viorica Olaru-Cemârtan, a fost lansat la Chișinău.
Lucrarea monografică prezintă o analiză de documente, dar și mărturii ale zeci de persoane care au trecut prin experiența tragică a deportărilor odată cu ocupația sovietică după cel de-al doilea război mondial.
Pe baza unor documente istorice inedite din Arhiva Națională, din Arhivele de la Moscova și mărturii orale ale victimelor deportărilor staliniste, studiul monografic „Deportările din Basarabia” 1940-1941, 1944-1956, scoate în relief realitatea acelor evenimente și soarta tragică pe care au avut-o de înfruntat zeci de mii de români basarabeni odată cu ocuparea sovietică a Basarabiei. Printre cei prezenți la conferința de lansare a lucrării am întâlnit-o și pe Teodosia Cosmin în vârstă de 75 de ani. În 1949, când a fost deportată alături de mama și sora ei avea doar 11 ani. Despre tatăl ei nu mai știe nimic din 1945.
Lucrarea „Deportările din Basarabia” semnată de Viorica Olaru-Cemârtan se înscrie într-o serie de teze de doctorat, ”Istorii și documente necunoscute”, lansate în 2005 de către Asociația Tinerilor Istorici din Moldova. Aceasta conține și o selecție de interviuri cu deportați basarabeni, din cele aproape 60 realizate de către autoarea Viorica Olaru-Cemârtan.
Venit de la Iași special pentru acest eveniment, profesorul la catedra de Istorie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Ion Agrigoroaiei, coordonatorul științific al studiului, susține că este nevoie de abordare comună de condamnare a acelor evenimente tragice.
Volumul a fost sprijinit financiar de Guvernul României prin intermediul Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni. Deportările au fost unul din principalele elemente ale politicii sovietice de deznaționalizare a românilor basarabeni. Datele statistice arată că în urma celor trei mari valuri de deportări cel puțin 60 de mii de basarabeni au fost strămutați în Siberia și Kazahstanul de Nord.