STUDIU | Majoritatea părinților divorțați nu achită pensia de întreținere a copiilor

  • 15 Mai 2018 17:29
STUDIU | Majoritatea părinților divorțați nu achită pensia de întreținere a copiilor

Mai puțin de un sfert dintre părinții divorțați achită cu regularitate pensia de întreținere a copiilor, arată o cercetare a Centrului de Cercetări Demografice din cadrul Institutului Național de Cercetări Economice.

Deși legislația Republicii Moldova îi obligă pe părinți să-și întrețină copiii minori și pe cei majori inapți de muncă, ce necesită sprijin material, există numeroase situații de neglijare a copiilor după divorțul părinților, a subliniat unul dintre autorii studiului, Inga Chistruga-Sînchevici, doctor în sociologie.

Cercetarea artă că debitorii care nu-și onorează obligațiile de a participa la întreținerea copiilor după divorț ajung în această situație din mai multe motive – fie  din cauza veniturilor insuficiente sau lipsa locurilor de muncă, fie intenționat nu doresc să achite sau consideră că suma acordată nu va fi destinată necesităților copilului. Totodată, sumele pensiilor de întreținere de care beneficiază părinții divorțați care întrețin copiii sunt modeste.

 Numărul dosarelor date în executare pentru achitarea pensiei de întreținere copiilor după divorțul părinților este în creștere, a menționat președintelui Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, Roman Talmaci, coautor al lucrării. El explicat că restanțele la achitarea pensiei de întreținere se calculează în ani calendaristici. Astfel, acestea se ridică în prezent în Republica Moldova, la 58 000 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău