Studiu IPP: Încrederea populației în poliție a scăzut

  • 27 Aprilie 2016 18:14
Studiu IPP: Încrederea populației în poliție a scăzut

Nivelul de încredere a populației în poliție a scăzut de la 42,4 % în luna decembrie a anului 2013 până la 30 % în luna noiembrie a anului 2015.

Totodată, instituția poliției se situează pe locul cinci la capitolul încredere, fiind depășită de biserică, mass-media, primărie și armată. Constatările au fost făcute în cadrul cercetării:„Activitatea polițienească în Republica Moldova. Percepții interne și externe”, realizate de către Institutul de Politici Publice. Pentru cercetare au fost efectuate sondaje de opinie publică la nivel național, cu excepția raioanelor de est, sondaje în rândurile angajaților MAI, precum și la ieșirea din punctele de trecere a frontierei.

Sondajul în rândurile cetățenilor a stabilit că nivelul de încredere în subdiviziunile poliției este mult mai mare decât în poliție în general. Astfel, circa 75% la sută din respondenți au declarat că au încredere sau foarte multă încredere în pompierii și salvatorii. Polițiștii de sector se bucură de încrederea a circa 49% dintre cetățeni, în timp ce în polițiștii de frontieră au încredere circa 44% dintre respondenți. Potrivit autorilor studiului, acest nivel de încredere se datorează faptului că cetățenii cunosc mai bine activitatea subdiviziunilor respective.

Cercetarea mai arată că, în opinia cetățenilor, nivelul de percepție a corupției în poliție a crescut cu circa 11%, comparativ cu anul 2013. Astfel, circa 74 % dintre respondenți consideră că poliția este coruptă sau foarte coruptă. Datele cercetării sociologice arată că cele mai corupte subdiviziuni ale poliției sunt considerate poliția de frontieră, poliția de patrulare și poliția criminală. Totodată, întrebați unde ar dori să se angajeze, cei mai mulți cetățeni au răspuns că ar dori să muncească în rândurile poliției de frontieră. Respondenții consideră că cele mai puțin corupte subdiviziuni ale MAI sunt: pompierii/salvatorii, carabinierii și poliția de sector.

Autorii cercetării spun că percepțiile publicului despre poliție și practicile comportamentale ale acesteia în raport cu publicul sunt destul de negative. Aproape jumătate dintre respondenți nu au fost de acord sau deloc nu au fost de acord cu afirmația că „poliția se străduiește să răspundă nevoilor oamenilor și le explică acestora acțiunile și deciziile lor”. Mai mult de jumătate dintre cei intervievați nu au fost de acord sau deloc de acord cu faptul că „poliția tratează toți oamenii cu respect”. În timp ce în medie 48 % dintre polițiști, respondenți ai sondajului intern, consideră că cetățenii sunt satisfăcuți sau foarte satisfăcuți de activitatea poliției.

Cercetarea a fost realizată în perioada 1 octombrie-10 decembrie 2015, iar colectarea datelor a fost realizată prin metode cantitative și calitative. Sondajul de opinie publică  a fost efectuat pe un eșantion de 1109 respondenți, cetățeni ai Republicii Moldova care au depășit vârsta de 18 ani. Sondajul de opinie intern din cadrul poliției a fost efectuat pe un eșantion de 555 de respondenți, angajați ai MAI, sondajul la ieșire din punctele de trecere a frontierei a inclus 306 respondenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău