STUDIU | În fiecare a patra grădiniță se consumă apă care prezintă risc pentru sănătate

  • 14 Decembrie 2016 14:32
STUDIU | În fiecare a patra grădiniță se consumă apă care prezintă risc pentru sănătate

Fiecare a patra grădiniță din țară, preponderent din mediul rural, se alimentează cu apă pentru consum din fântâni freatice, care sunt mai vulnerabile la o eventuală poluare chimică sau contaminare microbiologică, prezentând un risc sporit pentru sănătatea consumatorilor.

În țară nu au acces la apa furnizată prin apeduct 13,3% din copiii instituționalizați. Situația cea mai precară la compartimentul dat este caracteristică pentru regiunea de nord, unde mai mult de 40% din grădinițe se alimentează cu apă din sursele descentralizate – fântâni, cișmele, apă transportată. Datele se conțin într-un studiu realizat de Centrul național de Sănătate Publică, cu sprijinul UNICEF Moldova, transmite IPN.

Directorul adjunct al CNSP, Ion Șalaru, a declarat că studiul cuprinde toate instituțiile de învățământ preșcolar – 1457 la număr, cu peste 146 de mii de copii. În cadrul cercetării a fost evaluată calitatea apei potabile, igiena sistemelor de sanitație și aprovizionarea cu apă. Studiul arată că fiecare al optulea copil din grădiniță se expune unui risc de a se îmbolnăvi, ca și consecință a utilizării apei neconforme după conținutul de nitrați și fluor. Fiecare al patrulea copil este expus la concentrații sporite de bor și fiecare al șaselea preșcolar este expus spre îmbolnăvire de boli diareice acute ca urmare a consumului de apă poluată microbian.

Ion Șalaru a menționează că, în cazul parametrilor microbiologici, efectul asupra sănătății este imediat. Cel mai des din cauza consumului de apă contaminată, dar și din cauza nerespectării normelor de igienă, copiii se îmbolnăvesc de hepatită virală de tip A sau de dizenterie. Ce ține de parametri chimici, cel mai frecvent sunt întâlnite intoxicațiile cu nitrați, care provoacă copiilor anemii și le afectează sistemul imunitar. Din cauza fluorului din apă, copiii riscă să facă fluoroză dentară, iar în cazul borului, este afectat sistemul nervos și sistemul sangvin.

Cercetarea a mai arătat că în 40% din grădinițe sunt prezente WC-urile amplasate în curte, care în marea lor majoritate nu sunt conectate la rețele de apeduct și nu sunt dotate cu lavoare, astfel creându-se impedimente atât pentru respectarea igienei personale, cât și pentru menținerea lor în stare sanitaro-tehnică. Din numărul total de grădinițe în care funcționează WC-uri externe, 13% în general nu au WC intern.

Autorii studiului menționează că sunt necesare acțiuni ferme, care pot fi implementate doar prin implicarea autorităților publice locale, responsabilizarea conducătorilor instituțiilor de învățământ preșcolare, conștientizarea de către societatea a acestei probleme și exercitarea presiunii asupra autorităților în vederea asigurării apei potabile sigure, a unor condiții adecvate de alimentare cu apă și de sanitație pentru o educație sănătoasă a copiilor de la o vârstă fragedă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,03 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău