Studiu: Delapidările din sectorul energetic au depășit de câteva ori frauda bancară
-
12 Aprilie 2017 14:01
Delapidările din sectorul energetic au depășit de câteva ori jaful bancar din anul 2014, susțin autorii unui studiu prezentat astăzi de IDIS Viitorul. Potrivit experților, Rusia a utilizat întotdeauna alimentarea cu gaze drept un element de șantaj pentru a-și impunea voința politică, dar și pentru alimentarea separatismului.
Rusia a tins întotdeauna să-și păstreze sfera de influență în Republica Moldova, iar factorul energetic a fost una din principalele sale arme. Factorul nergetic, în special livrările de gaz a contribuit cel mai mult la alimentarea separatismului din stânga Nistrului. Doar în ultimii ani, gazul consumat și neachitat de regiunea transnistreană reprezintă aproape jumătate din Produsul Intern Brut al acesteia, a menționat expertul Victor Parlicov, unul din autorii studiului.
„Finanțarea regiunii transnistrene prin gazul care se acceptă să nu fie achitat deja de 20 de ani, valorează din 2006 până în 2014 peste 4 miliarde de dolari, ce constituie 48% din PIB-ul regiunii în perioada respectivă. Vă dați seama, circa jumătate din PIB îți vine ca grant și nici măcar nu trebuie să plece oamenii peste hotare”, a declarat Victor Parlicov.
Delapidările din sistemul de alimentare cu gaze depășesc de câteva ori furtul bancar din 2014, fiind vorba de 2-3 miliarde de dolari, a menționat un alt autor, Tudor Șoitu. El susține că în aceste scheme corupte au participat și reprezentanții guvernărilor de la Chișinău, care s-au perindat în această perioadă.
„Datoriile către Gazprom au fost achitate pentru 1994 doar în proporție de 0,19%. Întrebarea este unde au plecat banii? Este un exemplu elocvent prin care demonstrăm că autoritățile Republicii Moldova au fost implicate. Primele trei persoane în stat au știut din 1994 până în prezent și au participat la acest proces”, a declarat Tudor Șoitu.
Sectorul energetic al Republicii Moldova se confruntă cu un șir de probleme și este extrem de vulnerabil. Nimic nu se va schimba atâta timp cât nu va exista voință politică, a concluzionat directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.
„Acest sector este în continuare foarte vulnerabil. Și indiferent de câte strategii o să facem pe acest sector, dacă nu avem voință politică și determinare să reparăm pagubele, atâta vreme cât nu ne vom adapta la Pachetul III energetic, atâta timp cetățenii Republicii Moldova vor fi foarte vulnerabili”, a declarat Igor Munteanu.
Datoria Republicii Moldova la gaz a ajuns la aproximativ 6,5 miliarde de dolari, dar peste 90% îi aparține regiunii transnistrene care nu achită gazul consumat. În luna ianuarie Igor Dodon declara la Moscova că această datorie ar trebui să și-o asume Chișinăul.