STUDIU | Cutremurele minore declanșate de operațiunile de fracturare hidraulică pot provoca seisme cu magnitudine mai mare

  • 14 Decembrie 2017 15:10
STUDIU | Cutremurele minore declanșate de operațiunile de fracturare hidraulică pot provoca seisme cu magnitudine mai mare

Cutremurele minore provocate de fracturarea hidraulică, o tehnologie utilizată în cadrul exploatării hidrocarburilor, ar putea cauza declanșarea de seisme cu o magnitudine mai mare, indică un studiu publicat recent în ''Journal of Geophysical Research'', citat de Xinhua.

Cercetarea, realizată de o echipă de oameni de știință conduși de specialiști în geoștiințe din cadrul universității americane Stanford a analizat date cu privire la activități seismice din statul Arkansas (sud-estul SUA) unde două replici seismice importante au fost înregistrate după un cutremur minor, în perioada 2010 - 2011.

Cercetătorii de la Stanford au pus la punct o metodă pentru detectarea a câteva mii de cutremure de mică intensitate, ignorate anterior, declanșate de fracturarea hidraulică.

Fracturarea hidraulică presupune pomparea în sol cu mare presiune a unui fluid pentru sfărâmarea rocilor și permiterea degajării și circulației petrolului și gazelor spre sonde.

În cadrul operațiunilor, sfărâmarea rocilor poate conduce la producerea unor mici seisme care au în general o intensitate mult prea mică pentru a fi detectate.

Pe baza unui algoritm, cercetătorii au descoperit peste 1.400 de mici cutremure neraportate în Arkansas, majoritatea fiind rezultatul direct al operațiunilor de fracturare realizate în cadrul a 17 dintre cele 53 de sonde din regiune.

În octombrie 2010, un cutremur cu magnitudinea 4 i-a zgâlțâit pe locuitorii din apropierea unui zăcământ de gaze naturale din Arkansas, care a declanșat două replici anul următor.

''Atunci când cutremurele produse în timpul operațiunilor de fracturare hidraulică sunt mai mari și se repetă în interval de câteva săptămâni, acest lucru indică un nivel de presiune în acea zonă'', a declarat William Ellsworth, coautor al studiului, în cadrul unui comunicat emis de universitate.

Faliile aflate sub presiune sunt instabile și pot aluneca, declanșând astfel seisme de o magnitudine mai mare, a explicat cercetătorul.

Potrivit acestuia, algoritmul dezvoltat de oamenii de știință de la Stanford oferă o metodă eficientă și cu costuri scăzute pentru exploatarea datelor existente astfel încât în viitor să poată fi luate decizii pentru prevenirea declanșării unor cutremure.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău