STUDIU | COVID-19 pune multă presiune asupra mediului de afaceri. Fiecare a doua companie funcționează parțial sau este închisă, temporar sau chiar permanent

  • 01 Decembrie 2020 16:10
STUDIU | COVID-19 pune multă presiune asupra mediului de afaceri. Fiecare a doua companie funcționează parțial sau este închisă, temporar sau chiar permanent

COVID-19 pune multă presiune asupra mediului de afaceri. Fiecare a doua companie funcționează parțial sau este închisă, temporar sau chiar permanent. Sectoarele economice, inclusiv HoReCa și industria ușoară, care sunt reprezentate în cea mai mare parte de întreprinderi micro, mici și mijlocii (IMM), și care sunt cei mai mari angajatori în sectorul de business, se confruntă cu reducerea vânzărilor, diverse incertitudini, scăderea cererii, precum și cu lipsa lichidităților. Sunt concluziile studiului de evaluare a impactului socioeconomic al crizei pandemice, elaborat sub conducerea PNUD Moldova, în parteneriat cu UNFPA și în colaborare cu Cancelaria de Stat și în strânsă cooperare cu celelalte entități ONU, transmite IPN.

Studiul arată că cel mai afectat sector al economiei rămâne a fi cel al serviciilor de cazare și de alimentație. Majoritatea entităților au fost nevoite să-și sisteze activitatea în primăvară. Salariații din acest sector, în special cei care lucrează în zonele urbane, au fost printre cei mai afectați. Numărul mediu de angajați a scăzut în al doilea trimestru al anului 2020 cu peste 60%.

Comerțul nealimentar, atât cu ridicata, cât și cu amănuntul, a fost grav afectat, în special în timpul perioadei în care au fost luate măsuri de izolare, din cauza reducerii cererii, a problemelor de aprovizionare, a scăderii producției și a consumului de bunuri nealimentare.

Transportul a avut de suferit din cauza mobilității reduse a pasagerilor și a cererii scăzute de mărfuri. În comparație cu iulie 2019, transportul de pasageri s-a diminuat cu aproape 49%. Numărul mediu de angajați din acest sector a scăzut, de asemenea, în al doilea trimestru al anului 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, cu 15,7%.

Vânzările din industria ușoară au fost afectate de dinamica piețelor externe în primele două luni ale anului 2020, urmate de o scădere masivă în perioada martie-aprilie, cu o valoare maximă negativă în aprilie, cu o reducere de aproape 50% legată de măsurile de izolare din statele UE.

Principala provocare cu care se confruntă agricultura este seceta care a afectat țara în acest an, la care se adaugă sistemul deficitar de infrastructură de irigare. Aceasta a dus la o scădere a producției vegetale cu 26,8% în primul semestru al 2020, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Sistemul de sănătate este cel mai afectat în ceea ce privește capacitatea și personalul medical, din cauza evoluției actuale a pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova. Personalul medical este copleșit și expus la epuizare în activitățile de zi cu zi.

Autorii cercetării vin cu o serie de recomandări pentru sectoarele economiei. Printre acestea, sprijin pentru reintegrarea și recrutarea forței de muncă, suport pentru munca la distanță și lucrul în ture la fabrici, amânarea plăților aferente impozitelor și contribuțiilor sociale pentru companiile care înregistrează o reducere a veniturilor, precum și a plăților aferente creditelor pentru IMM-uri. De asemenea, acordarea împrumuturilor cu dobândă preferențială și garanțiilor de stat pentru IMM-uri, amânarea termenului-limită pentru depunerea declarațiilor financiare și a rapoartelor de audit, elaborarea unor măsuri de sprijin pentru comerțul electronic, pentru transport și depozitare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău