STUDIU | COVID-19 nu va dispărea odată cu vaccinurile, dar poate deveni o boală endemică, ținută sub control

  • 27 Aprilie 2021 14:20
STUDIU | COVID-19 nu va dispărea odată cu vaccinurile, dar poate deveni o boală endemică, ținută sub control

Covid-19 ar putea deveni o boală endemică, mulțumită vaccinurilor, și, astfel, va putea fi controlată, arată un studiu al Universității Oxford, potrivit CNN, preluată de News.ro.

Potrivit sursei citate, Dr. Elmer Huerta a analizat concluziile și a publicat un articol în care a explicat: „Covid-19 ar putea să devină o boală endemică mulțumită vaccinurilor. Asta înseamnă că nu o să dispară în întregime, dar va fi controlabilă. Rezultatele studiului Oxford privind Covid-19 ne dau o idee despre cum va arăta viitorul pandemiei”.

„O epidemie este, evident, o gravă problemă de sănătate publică. O cauză epidemică nu reprezintă neapărat o boală contagioasă. De exemplu, creșterea rapidă a ratei obezității și a consumului de tutun sunt considerate de asemenea epidemii. Pandemia, pe de altă parte, înseamnă că o boală infecțioasă s-a răspândit în lumea întreagă, descoperindu-se cazuri în fiecare țară”, a scris el.

Sarah Walker, cercetător șef în studiul Universității Oxford, a declarat pentru CNN că, având în vedere că vaccinurile nu sunt 100% eficiente, infecția nu va fi redusă la zero, însă ele pot face ca boala cauzată de noul coronavirus să devină una endemică.

Studiul a analizat puțin peste 1,6 milioane de probe moleculare PCR pe un eșantion reprezentativ din Marea Britanie, compus din 373.402 participanți cu vârste de peste 16 ani, între 1 decembrie 2020 și 3 aprilie 2021.

Elementele care au stat la baza cercetării au fost: numărul probelor moleculare pozitive, pentru a vedea câte infecții s-au dezvoltat după vaccinare; numărul persoanelor care au informat că au avut anumite simptome, pentru a ști câte cazuri simptomatice ale bolii au apărut după vaccinare; încărcătura virală din probe, pentru a cunoaște cantitatea de virus și capacitatea de contagiere a persoanelor infectate; și o analiză genomică a virusului izolat, pentru a cunoaște efectul protector al vaccinului privind variantele noului coronavirus.

Rezultatele au indicat faptul că, la 21 de zile după ce au primit prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au fost vaccinați și nu au avut boala, probabilitatea ca o persoană să se infecteze cu SARS-CoV-2 s-a redus cu 65% și cu 70%, în cazul celor care au primit ambele doze de vaccin.

Cele mai importante efecte ale vaccinurilor sunt acelea că, după administrarea ambelor doze, riscul ca o persoană să dezvolte boala cu simptome este redus cu 90% și încărcătura virală a celor infectați este mult mai mică, astfel că sunt mai puțin contagioși.

De asemenea, a fost remarcat faptul că vaccinurile au acționat și în cazul variantei B.117, descoperită în Marea Britanie.

Autorii studiului au concluzionat că vaccinarea cu o doză de ser dezvoltat de Oxford și AstraZeneca sau de Pfizer și BioNTech ori cu două doze Pfizer/BioNTech a redus semnificativ numărul de noi infecții, de infecții simptomatice și încărcătura virală a celor contaminați cu SARS-CoV-2 în cazul eșantionului reprezentativ al populației din Regat, scrie News.ro.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău