Galerie Foto | Peter Michalko, la Fabricat în Moldova: „Începând cu anul curent, agricultorii din R. Moldova vor putea exporta în UE cantități mai mari de struguri, prune și cireșe”

  • 29 Ianuarie 2020 15:15
Galerie Foto | Peter Michalko, la Fabricat în Moldova: „Începând cu anul curent, agricultorii din R. Moldova vor putea exporta în UE cantități mai mari de struguri, prune și cireșe”

Sute de producători autohtoni participă la ediția din acest an a expoziției ”Fabricat în Moldova” inaugurată astăzi la Centrul Moldexpo din Capitală. Evenimentul a adunat și vizitatori de peste hotare, inclusiv din România.

La ediția din acest an a expoziției “Fabricat în Moldova” participă peste 450 de producători autohtoni din diferite ramuri ale economiei naționale. La inaugurarea evenimentului, premierul Ion Chicu a declarat că producătorii din Republica Moldova joacă un rol important în dezvoltarea economică a țării. 

„Apreciem talentul, curajul, munca enormă pe care o faceți, disponibilitatea de a risca enorm în activitatea dumneavoastră, iar dacă reușim împreună să asigurăm condiții favorabile pentru dumneavoastră atunci se va rezolva multe probleme țării”, a spus Ion Chicu.  

Investițiile Uniunii Europene în economia națională și semnarea Acordului de Liber Schimb a impulsionat creșterea calității produselor moldovenești și a exporturilor, a menționat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

„Începând cu anul curent, agricultorii din Republica Moldova vor putea exporta în Uniunea Europeană cantități mai mari de struguri, prune și cireșe fără achitarea taxelor vamale. Aceasta demonstrează angajamentul și deschiderea Uniunii Europene față de cetățeni și întreprinderile moldovenești, precum și beneficiile reale oferite de Acordul de Liber Schimb”, Peter Michalko.

 

În cadrul expoziției, în premieră, au fost amenajate câteva standuri cu produse ecologice. Producătorii susțin că, în ultimii ani, produsele bio au devenit foarte solicitate în rândul populației.

”Pâine integrală făcută din grâu ecologic cu maia de casă, și făină făcută la moară pe pietre. La moment este solicitată pentru că este sănătoasă, oamenii înțeleg aceasta după primul consum, este specială la gust și este foarte sățioasă”.  

 ”Noi am venit cu dulciuri din miere cu pomușoare. Avem cu cătină, ghimber, zmeură. Avem bomboane din miere cu mentă, căpșune și afine. Toate produsele sunt din miere naturală, polifloră. Sunt gustoase, cremoase. Se poate de folosit la deserturi, la micul dejun cu cereale.”

Produsele moldovenești sunt pe gustul și consumatorului din România. Expoziții similare urmează să fie organizate în câteva localități de peste Prut, inclusiv în județul Vaslui, menționează președintele Camerei de Comerț și Industrie din Vaslui, Ionel Constantin.

”Sunt produse foarte interesante, ecologice. Ați crescut de la an la an. Vin cu aceste produse moldovenii dumneavoastră, dar și ai noștri și pleacă cu mâinile în buzunare. Adică, rămân fără ele. Asta arată că sunt cerute, arată că au calitate și, în același timp, preț accesibil pentru populația românească de pe celălalt mal al Prutului”.

Vizitatorii apreciază produsele fabricate în Moldova și constată că în fiecare an  producătorii moldoveni vin cu mărfuri și produse noi apreciate.

”Expoziția mi se pare foarte bună. Trebuie să susținem producătorii autohtoni. Primesc o plăcere doar că privesc, dar încă și să gust. O mândrie chiar”.

”Am cumpărat o plapumă făcută la Ceadîr-Lunga. Când avem de ales din producție din import și din Moldova, noi trebuie să dăm preferință producției moldovenești, basarabene”. 

Expoziția “Fabricat în Moldova” va fi deschisă până pe 02 februarie. În cadrul evenimentului urmează să fie organizat și Forumul Internațional de Afaceri ”Moldova 2020” – formarea viitoarei cooperări internaționale de afaceri.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,6 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău