STUDIU | Consumul alimentelor pe bază de plante la cină poate reduce cu 10% riscul de boli de inimă

  • 27 Mai 2021 13:22
STUDIU | Consumul alimentelor pe bază de plante la cină poate reduce cu 10% riscul de boli de inimă

Persoanele care mănâncă prea mulți carbohidrați rafinați și grăsimi animale la cină prezintă un risc mai mare de boli cardiace în comparație cu cele care consumă astfel de produse la micul dejun, conform constatărilor unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Societății de Endocrinologie din Statele Unite, citat de EurekAlert!, platforma operată de American Association for the Advancement of Science (AAAS), relatează Agerpres.

Bolile cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, atacul de cord și accidentul vascular cerebral, reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, cu aproximativ 17,9 milioane de decese din aceste cauze înregistrate în fiecare an.

Consumul de grăsimi saturate, carne procesată și zaharuri adăugate poate contribui la creșterea nivelului de colesterol și la un risc mai mare de boli de inimă.

O dietă sănătoasă pentru inimă, bazată preponderent pe carbohidrați din legume și cerealele și pe o cantitate mai mică de carne, poate compensa în mod semnificativ riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

”Orele la care se ia masa și calitatea alimentelor sunt factori importanți de luat în considerare atunci când se caută modalități de a reduce riscul de apariție a bolilor de inimă. Studiul nostru a constatat că persoanele care consumă o cină pe bază de plante, cu mai mulți carbohidrați ‘integrali’ și grăsimi nesaturate și-au redus riscul de boli de inimă cu zece procente”, a declarat autoarea studiului, Ying Li, de la Universitatea de Medicină din Harbin, China.

”Este întotdeauna recomandată o dietă sănătoasă, în special în cazul persoanelor cu risc crescut de boli de inimă, dar am constatat că un consum de produse din carne și carbohidrați rafinați la micul dejun în loc de cină a fost asociat cu un risc mai redus”, a precizat Ying Li.

Cercetătorii au studiat date prelevate de la 27.911 persoane adulte din Statele Unite incluse într-o vastă bază de date din Statele Unite (National Health and Nutrition Examination Survey – NHANES) și au analizat informațiile asociate alimentației, colectate în timpul interviurilor cu participanții, pe parcursul a două zile non-consecutive.

Specialiștii au examinat asocierea dintre consumul de grăsimi, carbohidrați și proteine în diferite momente ale zilei – micul dejun sau cină – și ratele de apariție a bolilor de inimă în rândul subiecților.

Consumul unei mese pe bază de plante pe zi a redus riscul de boli de inimă cu zece procente, s-a constatat în urma acestei analize.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău