STUDIU | Chiar și cantitățile moderate de carne roșie și procesată sunt asociate cu riscul de cancer colorectal

  • 17 Aprilie 2019 18:24
STUDIU | Chiar și cantitățile moderate de carne roșie și procesată sunt asociate cu riscul de cancer colorectal

Consumul de șuncă, bacon și carne roșie, chiar și în cantități moderate, este asociat cu un risc ridicat de cancer colorectal, au avertizat specialiștii citați miercuri de Press Association, relatează Agerpres.

Chiar și persoanele care au respectat liniile directoare ale Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie cu privire la consumul de carne roșie și procesată au prezentat o creștere a riscului de cancer colorectal cu o cincime în comparație cu cele care au mâncat astfel de alimente în cantități foarte reduse, potrivit rezultatelor unui studiu finanțat parțial de Cancer Research UK.

Departamentul britanic de Sănătate și Asistență Socială a anunțat că, în timp ce carnea albă este o sursă benefică de proteine, vitamine și minerale, aportul de carne roșie și procesată ar trebui limitat la circa 70 de grame pe zi, ceea ce reprezintă cantitatea medie consumată în Marea Britanie.

Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului (World Cancer Research Fund - WCRF) a susținut că există dovezi solide potrivit cărora consumul de carne procesată (salam, bacon, șuncă... ) reprezintă o cauză de apariție a cancerului colorectal, în timp ce un aport ridicat de carne roșie (vită, oaie, porc... ) contribuie de asemenea la creșterea acestui risc.

Pentru studiul recent, publicat în International Journal of Epidemiology, specialiștii au analizate date prelevate de la 475.581 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, monitorizate o perioadă medie de 5,7 ani.

Pe parcursul monitorizării, 2.609 persoane au dezvoltat cancer colorectal.

Studiul a relevat că persoanele care au consumat, în medie, 76 grame pe zi de carne roșie și procesată au prezentat un risc mai mare cu 20% de a dezvolta cancer colorectal în comparație cu cele care au mâncat, în medie, 21 de grame pe zi.

În ceea ce privește carnea roșie, riscul a fost cu 15% mai mare în cazul persoanelor care au consumat, în medie, 54 de grame pe zi în comparație cu cele care au mâncat, în medie, 8 grame pe zi.

În cazul aportului de carne procesată, riscul a fost cu 19% mai mare la persoanele care au consumat, în medie, 29 de grame pe zi în comparație cu cele care au mâncat, în medie, 5 grame pe zi.

Există, însă, și o veste bună. Subiecții cu un aport ridicat de fibre alimentare din pâine și cereale în alimentație au prezentat o reducere cu 14% a riscului de cancer colorectal.

Aproximativ unu din cincisprezece bărbați și una din optsprezece femei vor dezvolta cancer colorectal pe parcursul vieții, potrivit statisticilor.

''Rezultatele noastre sugerează faptul că persoanele care consumă carne roșie și procesată de patru sau de mai multe ori pe săptămână prezintă un risc ridicat de cancer colorectal în comparație cu cele care consumă carne roșie și procesată de mai puțin de două ori pe săptămână'', a declarat profesor Tim Key de la Universitatea Oxford, specialist în cadrul Cancer Research UK și coautor al studiului.

''Există dovezi substanțiale conform cărora carnea roșie și procesată este asociată cancerului colorectal și, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, carnea procesată este clasificată drept carcinogenă, iar carnea roșie drept probabil carcinogenă'', a indicat Key.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28
Cer fragmentat
Umiditate:28 %
Vint:2,6 m/s
Sat
20
Sun
22
Mon
22
Tue
24
Wed
26

Curs oficial BNM 14 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7864 0.2247
USD 16.7051 0.0937
RON 4.0919 0.0471
UAH 0.6112 0.0078
RUB 0.2276 0.0005
Arhivă Radio Chișinău