Studiu: Cele mai bune țări pentru femei sunt în Europa. România se află pe locul 42 în lume, iar Republica Moldova pe locul 53

  • 25 Octombrie 2023 15:39
Studiu: Cele mai bune țări pentru femei sunt în Europa. România se află pe locul 42 în lume, iar Republica Moldova pe locul 53

Un nou studiu a clasificat țările din întreaga lume în funcție de statutul femeilor. Nouă din primele zece cele mai bune țări pentru a fi femeie sunt europene, în ciuda disparităților flagrante în cadrul regiunii. Documentul a remarcat că societățile în care femeile se descurcă bine sunt, de asemenea, mai pașnice, mai democratice, mai prospere și mai bine pregătite să se adapteze la schimbările climatice, scrie Euronews.

Marți a fost lansat Indexul 2023 privind femeile, pacea și securitatea, care clasifică țările din întreaga lume în funcție de statutul femeilor. Institutul de Cercetare a Păcii din Oslo (PRIO), care este coautor al indexului, a constatat că multe dintre cele mai bune țări din lume pentru a fi femeie se află în Europa, deși există variații semnificative în regiune, scrie G4Media.

Cercetătorii au avertizat în raportul lor că „crizele multistratificate subminează statutul femeilor și amenință să facă să se revină asupra deceniilor de progres”, citând creșterea autoritarismului, deplasările în masă, conflictele armate devastatoare și consecințele continue ale COVID.

Împreună cu Insitutul pentru femei al Universității Georgetown, PRIO s-a bazat pe date care măsoară incluziunea, justiția și securitatea pentru femei. Au folosit în total 13 indicatori, care au variat de la legi privind educația și ocuparea forței de muncă până la percepțiile privind siguranța și violența.

În timp ce cei doi au clasificat 177 de țări din întreaga lume, Euronews s-a concentrat pe rezultatele din Europa.

Indicele „Femei, pace, securitate” din acest an – aflat la cea de-a patra ediție – conținea 44 de țări europene, inclusiv Balcanii și Caucazul.

Danemarca conduce clasamentul 2023, obținând un punctaj de peste trei ori mai mare decât Afganistanul, aflat în partea de jos a scalei. Ea este urmată îndeaproape de Elveția și Suedia.

România se află pe locul 32 din 41 de țări eruopene analizate și pe locul 42 în clasamentul mondial, după Muntenegru, dar înainte de Macedonia de Nord, Albania, Grecia.

Republica Moldova se află pe locul 36 din 41 de țări eruopene analizate și pe locul 53 în clasamentul mondial, înaintea unor țări precum Bosnia, Cipru, Belarus, Kosovo și Ucraina.

Ucraina se află la coada clasamentului european. Performanța sa slabă a fost determinată de scorurile „deosebit de scăzute” în materie de securitate în comparație cu alte țări europene, a explicat PRIO pentru Euronews într-o declarație, invazia Rusiei crescând amenințările și violența pentru femei.

A doua și a treia cea mai proastă țară din Europa în ceea ce privește statutul de femeie sunt Kosovo și, respectiv, Azerbaidjan.

Punctajul scăzut al Kosovo a fost atribuit rezultatelor slabe în ceea ce privește educația și ocuparea forței de muncă pentru femei, alături de „niveluri foarte ridicate” ale mortalității materne, a precizat PRIO.

În Azerbaidjan, organizația cu sediul în Norvegia a subliniat faptul că prejudecata de genul „sons-bias” (în care se nasc mai mulți băieți decât fete) este substanțial mai mare decât în restul Europei.

La defalcarea rezultatelor pe diferitele regiuni ale Europei, apar și alte modele.

Țările scandinave sunt pe primul loc atunci când vine vorba de a fi femeie, ca și în cazul multor alți indicatori.

Cele trei țări din Caucaz incluse în index – Georgia, Armenia și Azerbaidjan – se descurcă cel mai prost, iar Balcanii și Europa de Est ocupă locurile doi și trei.

„Cu scorurile, clasamentele și datele sale solide, indicele WPS oferă un instrument valoros pentru cei care se ocupă de problemele legate de femei, pace și securitate”, a declarat Elena Ortiz, autorul principal al indicelui WPS.

„Factorii de decizie politică îl pot folosi pentru a identifica unde sunt necesare resurse. Mediile academice îl pot utiliza pentru a studia tendințele în cadrul indicatorilor și între regiuni. Jurnaliștii îl pot folosi pentru a oferi context și perspectivă reportajelor lor. Iar activiștii îl pot folosi pentru a trage la răspundere guvernele în legătură cu promisiunile pe care le fac privind îmbunătățirea statutului femeilor.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău