Studiu | Ce riscă cei care muncesc mai mult de 45 de ore pe săptămână

  • 28 Iulie 2018 15:31
Studiu | Ce riscă cei care muncesc mai mult de 45 de ore pe săptămână

Femeile care muncesc cel puțin 45 de ore pe săptămână au un risc crescut să se îmbolnăvească de diabet zaharat, unul dintre motive fiind stresul, potrivit unui studiu canadian citat de Reuters și News.ro

Cercetătorii au urmărit 7.065 de persoane angajate, cu vârste de cel puțin 35 de ani, din regiunea Ontario, pe parcursul a 12 ani. Niciuna dintre aceste persoane nu avea diabet la începutul studiului sau în primii doi ani ai acestuia.

Aproximativ 8% dintre femei și 12% dintre bărbați au dezvoltat diabet până la sfârșitul perioadei de studiu.

Numărul de ore lucrate nu a părut să influențeze riscul de diabet în cazul bărbaților. Femeile care au muncit cel puțin 45 de ore pe săptămână au avut o probabilite cu 63% mai mare să dezvolte diabet, comparativ cu femeile care au muncit 35-40 de ore.

”Studiul nostru nu ne-a permis să explicăm diferența de gen”, a declarat autorul principal al studiului, Gilbert-Ouimet, cercetător la Institutul pentru Muncă și Sănătate din Toronto.

”Cu toate acestea, este plauzibil că femeile muncesc un număr mai mare de ore, luând în considerare responsabilitățile pe care le au și acasă, în familie. În ceea ce privește bărbații, cei care muncesc un număr mai mare de ore tind să aibă slujbe cu activități fizice mai intense decât femeile, simțul lor de identitate prin muncă este mai important, iar ocupațiile lor sunt mai bine plătite și mai calificate”, a arătat Gilbert-Ouimet.

Numărul mai mare de ore lucrate de femei la serviciu și acasă le face pe acestea mai predispuse la stres cronic, inflamații și modificări hormonale care pot contribui la declanșarea diabetului, au explicat cercetătorii.

La nivel mondial, aproape unul din 10 adulți avea diabet în 2014, iar această boală va deveni până în 2030 a șaptea cauză principală de deces, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Majoritatea acestor persoane au diabet de tip 2, care este asociat cu obezitatea și îmbătrânirea și apare atunci când organismul nu poate folosi sau nu poate produce suficientă insulină pentru a transforma glucoza din sânge în energie.

Dacă nu este tratat, diabetul poate afecta nervii și poate duce la amputări, orbire, boli cardiace și accidente vascular cerebrale.

Medicii au recomandat de mult timp exercițiile fizice, scăderea în greutate și o dietă sănătoasă pentru a ține sub control tensiunea arterială și minimizarea complicațiilor diabetului. Reducerea stresului este la rândul ei recomandată pentru că, indiferent dacă este provocat sau nu de serviciu, stresul poate înrăutăți diabetul contribuind în mod direct la creșterea glucozei în sânge sau la un stil de viață nesănătos care poate provoca complicații.

Studii anterioare au corelat stresul de la serviciu și numărul  mare de ore lucrate cu un risc crescut de diabet, dar majoritatea studiilor respective s-au concentrat pe bărbați, au notat autorii studiului.

Cercetătorii au examinat date  referitoare la munca plătită și neplătită efectuată de participanții la studiu și au luat în considerare și alți factori care ar putea influența, în mod independent, riscul de diabet, între care stilul de viață și afecțiunile cronice.

Una dintre limitările rezultatelor este că cercetătorii au evaluat munca o singură dată, iar schimbările pe parcursul timpului ar putea influența riscul diabetului, au recunoscut autorii.

Chiar și așa, concluziile se adaugă dovezilor care asociază numărul mare de ore muncite cu diabetul, a declarat dr. Rita Hamad, cercetător la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicată în studiu.

”Oamenii care muncesc un număr mai mare de ore au mai puțin timp să se îngrijească mâncând sănătos și făcând exerciții fizice. De asemenea, ar putea fi mai stresați și ar putea dormi mai puțin, iar toate acestea ar putea mări probabilitatea de a face diabet”, a afirmat Hamad.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău