STUDIU ”CBS AXA”: Oamenii au o percepție eronată despre termenul ”mită”
-
21 Aprilie 2016 08:56
Instituțiile centrale ale statului sunt în continuare percepute drept cele mai corupte și care au nevoie de o reorganizare profundă, potrivit unui studiu, realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing ”CBS AXA” la comanda Centrului CONTACT.
În pofida acestui fapt, cetățenii continuă să aibă cea mai mare încredere în Guvern, poliție și Parlament, și consideră oferirea de bani sau cadouri pentru anumite servicii drept o infracțiune minoră.
Potrivit studiului, cele mai corupte instituții ale statului sunt judecătoriile, Guvernul, Parlamentul și poliția, în timp ce autoritățile de nivel local și regional se află la coada clasamentului. La fel, mai puțin corupte sunt percepute ONG-urile și mass-media, creditate de participanții la sondaj cu cea mai mare încredere în lupta contra corupției.
Totuși, potrivit managerului de proiect în cadrul Centrului de Investigații Sociologice și Marketing”CBS-AXA”, Vasile Cantarji, studiul atestă și o creștere a nivelului de încredere în instituțiile centrale ale statului, chiar dacă nivelul de coruptibilitate al acestora este în ascensiune în ultimii ani.
Conform sondajului, 21% din respondenți consideră că fenomenul corupției nu poate fi combătut, iar 30 la sută spun că va exista mereu, în timp ce doar unul din 10 crede că fenomenul corupției poate fi extirpat. Totodată, mulți dintre respondenți au o percepție eronată în ceea ce privește termenul ”mită”, considerând oferirea de bani sau de cadouri, drept o infracțiune minoră.
În același timp, potrivit directorului executiv al Centrului ”Contact”, Serghei Neicovcen, societatea civilă și mass media, rolul cărora trebuie să fie unul de monitorizare a instituțiilor statului, se bucură de cea mai mică încredere printre participanții la sondaj.
Studiul a fost realizat în perioada 28 noiembrie – 4 februarie pe un eșantion de 601 persoane din 6 unități teritorial-administrative –Călărași, Criuleni, Telenești, Rezina, Cimișlia și municipiul Bălți, și are o marjă de eroare de 4%.