STUDIU | Cât îi costă anual pe cetățenii R.Moldova corupția și legile vulnerabile

  • 08 Noiembrie 2019 15:27
STUDIU | Cât îi costă anual pe cetățenii R.Moldova corupția și legile vulnerabile

Corupția și legile vulnerabile costă anual cetățeanul Moldovei 150-230 euro.

Despre aceasta a declarat economistul de la centrul analitic independent Expert-Grup, Tatiana Sava, vineri, în cadrul forumului "LEGATHON: Hack Corruption", organizat de Programul ONU în Moldova și Centrul Național Anticorupție (CNA).

Potrivit agenției INOFTAG, ea a menționat că, în 2016, această sumă a ajuns la 11,8-17,7 mlrd. lei, ceea ce depășește toate plățile sociale, inclusiv pensiile pentru toate persoanele în etate.

"Cu alte cuvinte, dacă în țara noastră nu ar fi legi vulnerabile la schemele de corupție, ar fi posibilă dublarea cheltuielilor pentru educație și plata unei pensii duble pentru toți cei 700 de mii de pensionari. Am avea o sumă care să ne permită să reparăm toate drumurile din Moldova. Iată ce pierdem din cauza corupției, iată ce ne costă asta", a spus economistul.

Potrivit ei, în fiecare an în Parlament este înregistrat un proiect de lege care contribuie la legalizarea capitalului ilegal, ceea ce crește riscurile de corupție. Fără legi vulnerabile, oficialii corupți nu ar putea folosi pe deplin capitalul dobândit ilegal.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău