Studiu britanic | Vaccinarea singură nu va opri coronavirusul

  • 19 Martie 2021 16:53
Studiu britanic | Vaccinarea singură nu va opri coronavirusul

Este puțin probabil ca numai vaccinarea persoanelor adulte să oprească total răspândirea COVID-19, relevă un studiu britanic elaborat pe baza unui model matematic și care mai semnalează că o relaxare timpurie și bruscă a restricțiilor ar putea provoca ''un mare val'' de infecții, relatează vineri agenția EFE, preluat de Agerrpes.

Analiza, efectuată înaintea cunoașterii primelor date ale vaccinării în lumea reală (nu la testele clinice), a modelat interacțiunea dintre procesul de imunizare și diferitele scenarii de relaxare a măsurilor de control, pentru a estima astfel rata de reproducere R (câte persoane infectează la rândul ei o persoană infectată), decesele și spitalizările asociate COVID-19 în perioada ianuarie 2021 - ianuarie 2024.

Conform rezultatelor, publicate de The Lancet Infectious Diseases, este puțin probabil ca vaccinarea tuturor adulților în Marea Britanie să conducă la imunitatea de grup și la oprirea completă a răspândirii virusului.

Totuși, notează autorii studiului, relaxarea treptată a restricțiilor antiepidemice, un grad ridicat de acceptare a vaccinării în rândul populației și măsurile de protecție sunt esențiale pentru diminuarea unor viitoare valuri epidemice.

Modelul folosit nu ia în calcul apariția unor noi variante ale coronavirusului împotriva cărora vaccinurile ar putea oferi o protecție mai redusă, nici diminuarea gradului de imunizare împotriva COVID-19 a populației vaccinate odată cu trecerea timpului și care ar putea necesita reluarea vaccinării.

''Modelul nostru sugerează că este puțin probabil ca desfășurarea vaccinării în rândul adulților să oprească total înmulțirea cazurilor de COVID-19 în Marea Britanie'', conchide cercetătorul Matt Keeling, de la Universitatea Warwick. ''O relaxare bruscă și timpurie a restricțiilor va provoca probabil un mare val de infecții, în timp ce o relaxare graduală a măsurilor pe parcursul mai multor luni ar putea diminua vârful unor viitoare valuri'' epidemice, mai notează acesta.

Printre alte date, modelul folosit a plecat de la premisa că eficacitatea vaccinurilor împotriva formelor simptomatice de COVID-19 este de 88%, pe baza testelor de fază a treia ale vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Oxford-AstraZeneca.

Rezultatele studiului sugerează că, deși vaccinarea poate reduce substanțial indicele R, ea ar putea să nu fie de ajuns pentru a aduce acest parametru sub 1 (o persoana infectată să infecteze în medie mai puțin de o persoană) fără alte măsuri de control.

''Cum nu se întrevede ca vaccinarea singură să reducă indicele R sub 1, eliminarea tuturor restricțiilor odată încheiată vaccinarea poate provoca un alt val de infecții cu un număr substanțial de decese'', subliniază autorii cercetării.

Magnitudinea viitoarelor valuri epidemice și numărul de decese vor depinde de rapiditatea și măsura în care vor fi relaxate restricțiile, de nivelul de protecție dat de vaccinuri și de acceptarea acestora în rândul populației, concluzionează studiul.

Modelul prognozează că inclusiv o relaxare ușoară a restricțiilor, dacă este făcută abrupt, va conduce la mari valuri de infectări.

Deși vaccinarea diminuează considerabil numărul deceselor pe ansamblu, studiul semnalează că inclusiv unele persoane vaccinate ar putea deceda în urma COVID-19, în măsura în care vaccinurile nu oferă o protecție de 100%. Dar protecția oferită de vaccinuri împotriva formelor grave ale bolii va reduce spitalizările și decesele.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău