STUDIU | Apa din fântânile din Comrat este poluată

  • 04 Iunie 2019 15:15
STUDIU | Apa din fântânile din Comrat este poluată

Concentrația de nitrați în apa fântânilor din Comrat depășește norma de la 1,5 până la 500 de ori. Datele sunt indicate în Programul de revitalizare a municipiului pentru anii 2019-2021, transmite MOLDPRES.

În prezent, principala sursă de asigurare cu apă potabilă a localității este priza de apă din Cioc-Maidan, cu o capacitate de cinci mii de metri cubi pe zi. Structura a fost dată în exploatare în anul 1999 și se află la o distanță de 25 kilometri de municipiul Comrat.

La Cioc-Maidan sunt amplasate 12 sonde arteziene, 2 rezervoare a câte 2,5 mii de metri cubi, precum și o stație de pompare. Pe teritoriul orașului Comrat se află încă două rezervoare, a câte 2,5 mii de metri cubi, precum și șase sonde care asigură cu apă unele sectoare ale municipiului.

Cu toate acestea, o parte din populație folosește apă din fântâni care, potrivit specialiștilor, este pentru necesități tehnice, fiind dăunătoare sănătății umane.

“De asemenea, nu corespund normelor sanitare nici 95% din probele de apă prelevate din  fântânile locale. Acestea au arătat concentrații de nitrați în volum de 75-2500 miligrame per litru, în timp ce norma este de 50 mg/l. O altă problemă constă în concentrația foarte înaltă de săruri, depistată în 89 la sută din probele prelevate”, indică gagauzinfo.md.

Specialiștii explică poluarea apelor de fântână cu nitrați prin impactul factorului antropogen (acțiunea omului), iar concentrația mare de săruri prin caracteristicile naturale ale surselor de apă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău