STUDIU | Amnistia fiscală propusă de Parlament ar putea împiedica investigațiile privind recuperarea miliardului furat

  • 26 Ianuarie 2017 11:41
STUDIU | Amnistia fiscală propusă de Parlament ar putea împiedica investigațiile privind recuperarea miliardului furat

Proiectul legii amnistiei fiscale și legalizării capitalului, votat de Parlamentul de la Chișinău în prima lectură la sfârșitul anului trecut ar putea împiedica investigațiile privind recuperarea banilor furați din sistemul bancar și pedepsirea beneficiarilor, potrivit unui studiu prezentat astăzi de organizația Expert-Grup.

Amnistia fiscală propusă de Parlament ar putea împiedica ancheta internațională privind tranzacțiile frauduloase din sistemul bancar din anul 2014. În plus, există riscul ca și persoanele care au beneficiat de pe urma fraudei din sistemul bancar să fie amnistiate, în conformitate cu unele prevederi ale proiectului, potrivit unui studiu prezentat de Expert Grup. 

Proiectul respectiv de lege prevede anularea penalităților pentru companiile care își vor achita datoriile la stat, dar și posibilitatea legalizării capitalului și a bunurilor de către persoanele fizice cu condiția achitării unui impozit de 2% din valoarea lor.

Documentul a fost criticat anterior de societatea civilă precum și de instituții internaționale care atrag atenția asupra riscului stimulării actelor de corupție și a protejării funcționarilor corupți, deoarece prevede și interdicția de sancționare a funcționarilor publici pentru nedeclararea acestor averi. 

Proiectul de lege a fost aprobat de Parlament la sfârșitul anului trecut de majoritatea parlamentară, care a anunțat că va reveni la examinarea documentului la începutul acestui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău