Studiu | A treia doză de vaccin de la Pfizer protejează împotriva variantei Omicron a COVID

  • 21 Ianuarie 2022 18:32
Studiu | A treia doză de vaccin de la Pfizer protejează împotriva variantei Omicron a COVID

A treia doză de vaccin ARNm de la Pfizer-BioNTech împotriva SARS-CoV-2, administrat după două doze ale acestui vaccin sau după două doze de CoronaVac (cu virus inactiv), oferă protecție împotriva variantei Omicron, relatează EFE.

Este ceea ce au demonstrat două studii publicate săptămâna aceasta de Nature Medicine după analizarea răspunsului anticorpilor la infecție de către persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Primul dintre ele, realizat de cercetători de la Universitatea din Hong Kong pe un grup de 30 de persoane cu vârsta medie de 48,9 ani a analizat diferențele dintre răspunsurile anticorpilor la infecția originală sau la varianta Omicron.

Cercetătorii au descoperit că două doze de vaccin de la Pfizer sau CoronaVac ofereau puțină imunitate anticorpilor neutralizanți împotriva infecției cu Omicron, inclusiv la o lună după vaccinare.

Totuși, după completarea celor doze de vaccin cu supra-rapelul de la Pfizer, noua doză a oferit o imunitate acceptabilă (definită ca niveluri de anticorpi suficienți pentru a obține o protecție de peste 50% împotriva SARS-CoV-2) la o lună după administrare.

Experții au constatat de asemenea că trei doze de la Pfizer generau niveluri medii de anticorpi împotriva Omicron, dar cu o treime mai mari decât cei generați de două doze de CoronaVac plus o doza booster de la Pfizer, în timp ce trei doze de CoronaVac nu generau suficienți anticorpi neutralizanți împotriva Omicron.

În al doilea studiu, Akiko Iwasaki, de la Universitatea Yale, din Connecticut (SUA), a fost analizată eficiența unui plan de vaccinare urmat de 101 de persoane (70 % femei cu vârsta medie de 40,4 ani) din Republica Dominicană.

Aceste persoane au primit două doze de vaccin CoronaVac urmate, la cel puțin patru săptămâni distanță, de o doză booster de la Pfizer. Pacienții care au primit această combinație de vaccinuri au prezentat niveluri ridicate de anticorpi specifici împotriva virusului.

Deși neutralizarea variantei Omicron nu s-a putut detecta la cei care au primit doar două doze de CoronaVac, doza booster de la Pfizer a crescut de 1,4 ori nivelul anticorpilor împotriva Omicron.

Studiul a relevat și că infectarea prealabilă cu SARS-CoV-2 nu a ridicat considerabil nivelul de anticorpi între participanții care au urmat planul de vaccinare cu seruri mixte.

Autorii subliniază că aceste descoperiri evidențiază capacitatea variantei Omicron de a eluda imunitatea indusă de vaccin sau de infecție și fac apel la vaccinarea cu cea de-a treia doză, sau booster, pentru a combate variantele emergente ale SARS-CoV-2.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
8
Sun
7
Mon
6
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău