Studiu | 400 de milioane de oameni, expuși la inundații până în 2100, în ritmul actual de topire a gheții din Groenlanda

  • 10 Decembrie 2019 11:40
Studiu | 400 de milioane de oameni, expuși la inundații până în 2100, în ritmul actual de topire a gheții din Groenlanda

Aproximativ 400 de milioane de oameni riscă să fie expuse la inundații în zonele costiere în fiecare an până la sfârșitul secolului în cazul în care Groenlanda continuă să piardă gheață în ritmul actual, a avertizat un grup de oameni de știință în urma unui studiu citat marți de Press Association, preluat de Agerpres.

Cifra depășește cu 40 de milioane estimările Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) din cadrul ONU.

Gheața din Groenlanda se topește mai repede decât ratele estimate, cercetătorii prognozând că nivelul apelor ar putea crește cu 67 de centimetri până în 2100 dacă nu se iau măsuri pentru reducerea efectelor încălzirii globale, potrivit unui nou studiu.

''Ca regulă, cu fiecare creștere de un centimetru a nivelului mării la nivel mondial, alte șase milioane de oameni de pe planetă sunt expuși inundațiilor costiere'', a explicat doctor Andrew Shepherd profesor la Universitatea din Leeds.

''În ritmul actual, topirea gheții din Groenlanda va face ca 100 de milioane de oameni să fie inundați în fiecare an până la sfârșitul secolului, deci 400 milioane în total din cauza creșterii nivelului mării. Nu este vorba despre evenimente improbabile sau de impacturi reduse; acestea se întâmplă și vor fi devastatoare pentru comunitățile costiere'', a adăugat specialistul.

În 2013, IPCC a făcut mai multe predicții cu privire la nivelurile mărilor și oceanelor la nivel global, pe baza unor scenarii diferite, prognoza medie indicând o creștere cu 60 de centimetri până la sfârșitul secolului.

Însă, potrivit cercetătorilor, pierderile de gheață din Groenlanda sunt în concordanță cu scenariul cel mai grav al IPCC privind încălzirea climei, ceea ce prezice o creștere suplimentară de șapte centimetri a nivelului mării față de estimările grupului.

''Observăm că Groenlanda urmărește gama superioară a proiecțiilor IPCC pentru creșterea viitoare a nivelului mării. Ceea ce se află în bugetul pentru viitor sunt proiecții de nivel mediu'', a afirmat Shephard.

O echipă formată din 96 de oameni de știință specializați în cercetări polare din cadrul a 50 de organizații internaționale a contribuit la aceste concluzii publicate în Nature. Ei au efectuat o analiză detaliată a modelelor ținând cont de datele satelitare care prezintă volumul calotei glaciare din Groenlanda între anii 1992 și 2018.

Cercetătorii au descoperit că regiunea a pierdut 3,8 trilioane de tone de gheață din 1992, ceea ce a adăugat aproximativ 10,6 milimetri la nivelurile mărilor la nivel mondial.

Simulările demonstrează că rata pierderii gheții s-a accelerat până în 2013, după care a încetinit, notează Press Association. Analiza a indicat că valorile mai mari de temperatură a aerului și oceanelor a determinat topirea gheții de suprafață și creșterea fluxului glaciar.

Potrivit cercetătorilor, Groenlanda stochează suficientă apă pentru a crește nivelurile mărilor și oceanelor la nivel global cu șase metri, iar cunoașterea cantității de gheață care se pierde este esențială pentru înțelegerea efectelor și a impactului schimbărilor climatice.

Guofinna Aoalgeirsdottir, expertă în glaciologie la Universitatea din Islanda și autoare principală a celui de-al șaselea raport al IPCC, care nu a fost implicată în studiul de față, a declarat: ''Observațiile satelitare demonstrează că atât topirea, cât și descărcarea de gheață din Groenlanda s-au intensificat de la debutul observațiilor. Este foarte important să continuăm să monitorizăm marile calote glaciare pentru a ști cât de mult contribuie la creșterea nivelului mării în fiecare an''. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,04 m/s
Mon
18
Tue
18
Wed
18
Thu
20
Fri
22

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău