STUDIU: ”Starea presei – între independența editorială și dependența financiară”

  • 02 Septembrie 2014 14:20
STUDIU: ”Starea presei – între independența editorială și dependența financiară”

Concentrarea proprietății în mass-media, lipsa unei independențe financiare a instituțiilor mediatice și prezența masivă a posturile TV rusești în Republica Moldova.

Acestea sunt principalele probleme care stau în calea dezvoltării unei prese cu adevărat libere și independente, constată un studiu realizat de Asociația pentru Politică Externă. 

Starea libertății presei și a pluralismului de opinii în Republica Moldova s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani, iar presiunile directe asupra presei au dispărut. În pofida acestui fapt, Republica Moldova rămâne în clasamentele internaționale în lista țărilor cu presă parțial liberă, iar acest lucru se întâmplă din cauza lipsei unei reglementări clare în domeniul audiovizualului, potrivit autorilor studiului ”Starea presei – între independența editorială și dependența financiară”.

Experții consideră că lipsa de transparență în acest domeniu și concentrarea presei în mâinile câtorva patroni, cu interese politice, precum și prezența masivă a canalelor de televiziune rusești împiedică dezvoltarea presei. Liliana Barbăroșie, unul dintre autorii studiului.

În ultimul timp se înregistrează tendințe care pot periclita libertatea presei, a remarcat directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. El a menționat riscurile pentru dezvoltarea democrației în cazul lipsei unei prese libere și independente. 

Autorii recomandă în special adoptarea amendamentelor necesare în legislație care ar permite deconspirarea patronilor din presă. Amintim că parlamentul a aprobat la mijlocul lunii iulie, în prima lectură, un proiect de lege în acest sens, dar unii reprezentanți ai societății civile au exprimat dubii că acesta va fi adoptat în lectura finală până la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău