Studiu: Migranții moldoveni riscă să rămână fără pensii
-
29 August 2013 11:47
Majoritatea migranților moldoveni riscă să rămână fără pensii la revenirea în țară, pentru că nu vor ajunge să aibă un stagiu complet de muncă. Potrivit unui studiu lansat astăzi de Institutul Viitorul, doar 1300 de migranți au încheiat contracte cu Casa
Majoritatea migranților moldoveni riscă să rămână fără pensii la revenirea în țară, pentru că nu vor ajunge să aibă un stagiu complet de muncă. Potrivit unui studiu lansat astăzi de Institutul Viitorul, doar 1300 de migranți au încheiat contracte cu Casa Națională de Asigurări sociale în anul 2010 și doar 6 la sută dintre migranții moldoveni contribuie la fondurile de pensii în țările gazdă.
Cei mai vulnerabili sunt cetățenii moldoveni care lucrează în Federația Rusă, afirmă experții, pentru că procedura legală prin care sunt acești angajați, nu le permite să facă plăți în sistemul social al Rusiei. În plus, Republica Moldova are semnat un acord pivind asigurarea socială cu satul rus care nu mai corespunde necesităților actuale, a subliniat sociologul, Vasile Cantarji.
Deși muncitorii care lucrează peste hotare pot semna contracte individuale cu Casa Națională de Asigurări sociale și face plăți în sistemul de pensii al Republicii Moldova, ei ezită să o facă, pentru că nu au încredere în acesta, a subliniat Sergiu Răileanu, de la Asociația de integrare socio-culturală a cetățenilor moldoveni din Italia.
Și actrița Elena Chiobaș, care a lucrat câțiva ani peste hotare, spune că nu mai speră să primească pensie nici din Republica Moldova, nici din Irlanda, unde a muncit.
Experții IDIS Viitorul recomandă autorităților reformarea întregului sistem de pensii, cu dezvoltarea fondurilor de pensii private și semnarea acordurilor bilaterale în domeniul securității sociale, cu țările în care lucrează cetățenii moldoveni, în special cu Italia și Federația Rusă.
Audio: Relatează Natalia Zaharescu