STUDIU: Exportatorii de fruncte și legume, să-și diversifice piețele de desfacere

  • 10 Iunie 2013 14:26
STUDIU: Exportatorii de fruncte și legume, să-și diversifice piețele de desfacere

Principala piață de desfacere pentru fructele și legumele moldovenești, în special pentru mere, rămâne Federația Rusă.

Exportatorii de fruncte și legume din Republica Moldova trebuie să își diversifice piețele de desfacere, să investească în noi tehnologii de producție și să se asocieze în grupuri de producători, pentru un volum mai mare de export și un preț mai convenabil la mărfuri, susțin experții. Un studiu privind problemele pe care le întâmpină aceștia, realizat de cercetători ai PNUD Moldova, la comanda Ministerului Agriculturii, a fost făcut public luni, 10 iunie.

Principala piață de desfacere pentru fructele și legumele moldovenești, în special pentru mere, rămâne Federația Rusă. Producția moldovenească se vinde, de obicei, în piețe și mai puțin în rețele de magazine și la prețuri relativ mici, din cauza ambalajului de proastă calitate, se arată în studiul realizat de PNUD Moldova. Totodată, producătrii din Republica Moldova trebuie să fie incluși într-o listă aprobată de Serviciul Fitosanitar rus, pentru a putea exporta în Rusia. Pe lângă acestea, mai există o serie de probleme administrative interne pe care le-au reclamat exportatorii, susține expertul PNUD, Dan Vulpe.

Producătorii și exportatorii de fructe și legume sunt sfătuiți să se pregătească să acceadă pe piața europeană, odată cu eventuala semnare a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Unii dintre aceștia spun că deja au început investițiile în noile tehnologii.

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a subliniat că producătorii trebuie să se asocieze, pentru a fi mai competitivi pe piețele externe.

Aproape jumătate din exporturile din Republica Moldova sunt din agricultură, potrivit datelor ministerului de resort. Anul trecut, a fost exportată marfă agricolă în valoare de 900 de milioane de dolari americani și a fost importată, în special, în perioada rece a anului, producție de 600 de milioane de dolari. 90 la sută din marfă a fost exportată în Federația Rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău