Studii în România | Interviu cu Cristin Murafa, președintele Federației Tinerilor Români de Pretutindeni

  • 30 August 2021 13:23
Studii în România | Interviu cu Cristin Murafa, președintele Federației Tinerilor Români de Pretutindeni

Radio România Chișinău realizează o serie de interviuri cu asociațiile reprezentative ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut și care este rolul asociațiilor. Astfel, am discutat cu președintele Federației Tinerilor Români de Pretutindeni, Cristin Murafa.

Bună ziua! Spuneți-ne, vă rog, care este motivul și scopul înființării  FTRP?

Scopul federației este reprezentarea intereselor tinerilor basarabeni, în special ale studenților și elevilor basarabeni, aflați la studii în România, pentru o mai bună integrare în spațiul social, economic, cultural și educațional românesc.

Sunteți președintele FTRP de aproape un an deja. Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâlniți în această activitate?

Cea mai mare provocare în această activitate este statutul de leader pe care mi l-am asumat și responsabiliatea pe care o am față de echipă, față de voluntarii federației și asociațiile membre, cât și față de tinerii pe care îi reprezentăm pe lângă instituțiile statului. Totuși, cea mai mare provocare cu care se confruntă toate ONG-urile și pe care o resimt și eu este lipsa interacțiunii fizice cu membrii și voluntarii federației din cauza situației pandemice în care ne aflăm și sunt sigur că orice voluntar din România și nu numai a înțeles că voluntariatul la distanță nu e cea mai interesantă și atractivă activitate.

Care sunt principalii parteneri ai FTRP cu ajutorul cărora reușiți să realizați mai ușor ideile de proiect?

Principalii parteneri ai federației sunt instituțiile de la nivel central ai României cum ar fi: Secretaritatul General al Guvernului, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, dar și de la nivel local: Universitățile de stat, Inspectoratele Școlare Județene, Consiliile Locale, Consiliile Județene etc. cu care ținem legătura prin intermediul asociațiilor membre. De asemenea, Ambasada Republicii Moldova din România și Consulatul General al Republicii Moldova la Iași sunt principalii parteneri care reprezintă statul Republica Moldova și cu care colaborăm atât pentru evenimentele culturale ale federației și ale asociațiilor membre, cât și activitățile respectivelor instituții. Un alt partener important este Fundația de Tineret a Municipiului București, în incinta căruia avem și sediul federației. Pe lângă parteneri instituționalii, federația are mulți prieteni și parteneri și din mediul ONG din România și Republica Moldova cum ar fi Consiliul Tineretului din România, federațiile studențești din România, Consiliul Național al Tineretului din Moldova etc. În plus, Centru de Tineret din Chișinău este un alt partener de încredere al federației.

Ne puteți  descrie cele mai de succes activități, campanii sau proiecte pe care le implementați?

Scopul federației este reprezentarea elevilor și studenților etnici români care își fac studiile în România, printre care majoritatea fiind din Republica Moldova. Astfel, principalele activiăți ale federației se orientează spre integrarea viitorilor elevi și studenți în România. Cele mai importante proiecte în acest sens sunt: Campania AdmiteRO, Târgul Universităților din România, Campania Adoptă un Boboc. De asemenea, federația are și câteva proiecte culturale, care au scopul de a promova elementele de identitate culturală din Republica Moldova. Astfel, cel mai important proiect în acest sens este Festivalul Cultural Basarabia

Cum  colaborați cu asociațiile românilor de pretutindeni din România și care sunt și membre FTRP ?

Federația reprezintă principalul pilon de negociere și comunicare cu instituțiile de la nivel central pentru o mai bună reprezentare a tinerilor români de pretutindeni din România, iar asociațiile membre fiind reprezentanții federației la nivel local. O altă componentă importantă constă în faptul că membrii biroului de conducere a federației este votat din candidaturile înaintate de respectivele asociații.

Povestiți-ne despre câteva dintre problemele cu care se confruntă elevii sau studenții basarabeni?

Cele mai multe provocări cu care se confruntă elevii și studenții români de pretutindeni sunt din cauza slabei informări, iar federația și asociațiile membre ajută tinerii să se informeze corect, astfel încât să evite eventualele sau viitoarele provocări. De asemenea, unul dintre obiectivele noastre este să evităm apariția unor provocări, astfel încât acționăm din timp ca să ajutăm tinerii să aibă experiențe de studenție frumoase în România.

Care sunt avantajele tinerilor veniți la studii în România și care se implică în activități de voluntariat?

Părerea mea este că nu există avantaje standard pe care le poate avea fiecare persoană dacă face voluntariat. Eu, de exemplu, am conștientizat că pe parcursul anilor de voluntariat am acumulat foarte multe calități, abilități și cunoștințe pe care nu le aveam până a deveni voluntar, am legat multe prietenii și parteneriate care mă ajută atât în viața personală dar și profesională, am învățat cum se scriu, implementează și raportează proiecte, am învățat cum să conduc echipe, cum se organizează evenimente de la cele mai mici, până la cele mai mari și multe altele.

Ce planuri și așteptări aveți în perioada următoare pentru FTRP?

Principalul obiectiv pentru următoarea perioadă pentru federație este dezvoltarea unei platforme online cu informații despre proiectele federației, studiile în România, admiterea în România, acte, vize și alte informații utile pentru elevii și studenții etnici români din România. De asemenea, vom continua dezvoltarea organizațională a asociațiilor membre prin intermediul sesiunilor de formare pe diferite domenii (Comunicare și PR, Scriere de proiecte, reprezentare studențească etc.) Și nu în ultimul rând pregătirea Festivalului Cultural Basarabia din perioadă 28 noiembrie – 1 decembrie 2021.

Vă mulțumim!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău