Studenții din Serbia contestă în continuare rezultatele alegerilor și blochează străzile din Belgrad

  • 29 Decembrie 2023 18:29
Studenții din Serbia contestă în continuare rezultatele alegerilor și blochează străzile din Belgrad

Grupuri de studenți sârbi s-au adunat vineri în centrul Belgradului pentru a bloca o intersecție din capitală, protestând fașă de ceea ce ei consideră a fi fraudă la alegerile parlamentare din 17 decembrie, câștigate de dreapta naționalistă a președintelui Aleksandar Vucic, relatează news.ro.

Studenții, conduși de mișcarea Borba (Lupta), care a cerut blocarea străzilor din capitală timp de 24 de ore, cer anularea rezultatelor alegerilor și organizarea unui nou scrutin, mai menționează news.ro.

Opoziția a contestat rezultatele alegerilor, principala coaliție de opoziție, "Serbia împotriva Violenței", susținând că alegătorilor sârbi din Bosnia vecină li s-a permis să voteze ilegal în capitală.

"În țara noastră, de zeci de ani, nu există dreptate pentru procesele democratice", a declarat pentru AFP Jovana Kostadinov, în vârstă de 19 ani, studentă la Facultatea de inginerie electrică și biologie a Universității din Belgrad. "Iar când în sfârșit am avut dreptul de a vota, (votul meu) nu a fost respectat și mă simt jignită", a adăugat ea.

"Cine a furat alegerile?", a exclamat activistul Ivan Bijelic, adresându-se studenților, care au răspuns în cor: "Hoții, hoții!"

Studenții, cărora li s-au alăturat și alți tineri, au ridicat corturi, înființând o tabără improvizată, în timp ce unii protestatari s-au așezat la o intersecție din apropierea clădirilor guvernamentale pentru a bloca traficul. Este prima blocadă de 24 de ore pe străzile din Belgrad de la alegerile parlamentare și locale din 17 decembrie. De la alegeri, au avut loc o serie de proteste, în timpul cărora manifestanții au blocat sporadic arterele din capitală.

Blocajul început vineri urmează să se încheie sâmbătă la prânz pentru a permite protestatarilor să se alăture unei alte demonstrații organizate de un grup de intelectuali, artiști și celebrități.

Potrivit rezultatelor oficiale, partidul SNS (dreapta naționalistă) al președintelui sârb Aleksandar Vucic a obținut 46% din voturi, față de 23,5% pentru coaliția de opoziție.

Protestele au atins punctul culminant duminica trecută, când manifestanții au atacat primăria din Belgrad și au încercat să intre, spărgând ferestrele cu pietre, înainte de a fi respinși de poliție, care a folosit spray-uri cu piper.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău