Streleț cere vot de încredere Parlamentului

  • 30 Iulie 2015 08:10
Streleț cere vot de încredere Parlamentului

Parlamentul se întrunește astăzi într-o ședință specială în care urmează să acorde votul de încredere guvernului în frunte cu Valeriu Streleț.

Premierul desemnat a avut în ultimele două zile consultări cu Partidul Democrat, Partidul Liberal, cu patronatele, sindicatele, oamenii de creație, cu mediul academic, dar și cu societatea civilă. Republica Moldova este condusă de un guvern interimar de o lună jumătate, timp în care situația economică și socială a țării s-a agravat.

Liberal-democratul Valeriu Streleț este candidatul Alianței pentru Integrare Europeană III, creată săptămâna trecută de cele trei formațiuni politice pro-europene care au acces în parlament după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 – Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal.

El a declarat după desemnarea sa în calitate de premier că printre prioritățile sale vor fi semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internațional, în condițiile în care mai mulți donatori externi ai Republicii Moldova au suspendat finanțările, dar și investigarea fraudei bancare de la sfârșitul anului trecut, în valoare de aproximativ un miliard de dolari.

De asemenea, Valeriu Streleț a anunțat că va negocia cu Uniunea Europeană o misiune de asistență în reforma justiției precum și aprobarea unui pachet social care ar acoperi o parte din pierderile pe care le vor suporta cetățenii în urma unor decizii recente prin care au fost majorate tarifele la energia electrică și gaz, ca urmare a devalorizării leului moldovenesc.

Analiștii politici consideră că în parlament nu se vor produce surprize și noul guvern va fi ales, dar remarcă faptul că alianța de guvernare deține o majoritate fragilă de 52 de mandate de deputat din totalul de 101. Pentru învestirea guvernului este nevoie de cel puțin 51 de voturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău