Strategia „Chișinău Oraș Verde”, prezentată la Forumul Economic Chișinău 2022
-
01 Octombrie 2022 11:04
Strategia „Chișinău Oraș Verde”, parte a planului-cadru pentru orașe verzi, a fost prezentată în cadrul Forumului Economic Chișinău 2022 „Invest in Chișinău”. Strategia urmărește creșterea performanței ecologice și îmbunătățirea condițiilor sociale și economice în Chișinău, transmite IPN.
Modernizarea rețelelor de apeduct și de canalizare, protejarea și amenajarea spațiilor urbane verzi, reabilitarea râului Bâc, sustenabilitatea și eficiența energetică, managementul deșeurilor. Acestea au fost principalele subiecte discutate în cadrul evenimentului.
Drept exemplu de oraș verde a fost prezentată experiența orașului Grenoble, din Franța, care a fost prima urbe ce a primit titlul de Capitală Verde a Europei în anul 2022. Experții au prezentat și cele mai bune practici privind revitalizarea orașelor, oferite de Institutul pentru Dezvoltate Regională și Urbană din Varșovia, Polonia. Potrivit experților, orice măsuri de revitalizare se fac împreună cu locuitorii orașului, care nu doar participă la consultări publice, dar și contribuie financiar la implementarea proiectelor.
Șefii de întreprinderi municipale care prestează servicii pe teritoriul municipiului Chișinău, printre care SA „Apă-Canal Chișinău”, Regia „Autosalubritate”, „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” etc. au prezentat în cadrul Forumului posibilitățile de colaborare cu agenții economici autohtoni în scopul obținerii de beneficii pentru ambele părți.
La Forum s-a discutat și despre Planul Urbanistic General al municipiului Chișinău. Ultimul plan urbanistic general a fost elaborat încă în 1989. În 2007 a fost aprobat un plan intermediar. „Din păcate, viteza schimbărilor care au avut loc în viața reală a municipalității și prevederile planului general au avut diferențe majore. Documentul a devenit nominal, iar orașul a rămas fără instrumente reale pentru dezvoltare”, a spus primarul Ion Ceban.
După analiza practicilor internaționale, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de o strategie pentru dezvoltare socio-economică și spațială durabilă – document care va sta la baza acțiunilor pe termen scurt și lung, va determina domeniile prioritare și obiectivele pentru dezvoltarea durabilă a municipalității. Acest document urmează să servească drept o foaie de parcurs pentru elaborarea Planului Urbanistic General.
Scopul final al Planului Urbanistic General al orașului Chișinău este să eliminăm situațiile în care se folosește urbanismul derogatoriu. „Odată cu finalizarea PUG și stabilirea unor reglementări ajustate la necesitățile curente de dezvoltare ale orașului, acesta va servi drept instrument care va funcționa atât în beneficiului orașului, cât și al investitorilor, aceștia din urmă având un cadru legal clar și bine definit în care să manevreze. Pentru a asigura un cadru favorabil investițiilor, se află în proces de elaborare mai multe Planuri urbanistice zonale pentru locațiile care prezintă un interes sporit, care ar facilita dezvoltarea orașului”, mai spune edilul.