STOP VOT | Secțiile de votare s-au închis. Peste 1 milion 600 de mii de votanți

  • 13 Noiembrie 2016 21:00
STOP VOT | Secțiile de votare s-au închis. Peste 1 milion 600 de mii de votanți

Peste 1 milion 600 de mii de alegători, adică peste 53 la sută, au votat până la 21.00, ora la care se închid urnele pe teritoriul Republicii Moldova. Peste 130 de mii dintre aceștia, ceea ce reprezintă circa 8% din totalul alegătorilor înscriși în listele electorale, au votat în străinătate.

Spre deosebire de primul tur, numărul care alegătorilor cu vârsta între 26 și 40 de ani a este aproximativ egal și chiar l-a depășit puțin pe cel al cetățenilor cu drept de vot care se încadrează în limita de vârstă 56-70 de ani – ceva peste 27,5 dintre persoanele care s-au prezentat la vot.

Femeile s-au dovedit mai active decât bărbații.

În mai multe țări procesul electoral continuă încă.

În cel de-al II-lea tur al scrutinului prezidențial au participat cu aproape 200 de mii de alegători mai mult decât în primul tur, iar Comisia Electorală constată o mobilizare fără precedent a electoratului.

La o secție de votare din Londra buletinele s-au terminat deja după ora 14.00, ora locală. Ceva mai târziu, la fel s-a întâmplat și la Bologna, în Italia, dar și la Dublin, în Irlanda.

Sunt 10 secții de vot care au rămas fără buletine - la Stratfort (Marea Britanie), București (România), Parma și Padova (Italia), ambele secții din Moscova (Rusia), Dublin (Irlanda), ambele secții din Paris și la secția Villeneuve Saint Georges (Franța). Informația a fost precizată pentru IPN de Rodica Sârbu, comunicatoarea Comisiei Electorale Centrale.

Alina Russu a recunoscut că această situație va necesita o analiză suplimentară și propuneri de ajustare a legislației.

În același timp, membrul CEC, Sergiu Gurduza, și-a cerut scuze de la alegătorii care nu au putut sau nu vor putea să-și exercite dreptul la vot, menționând că această situație demonstrează că procedurile electorale existente sunt deficiente.

În cadrul procesului electoral au fost înregistrate încălcări și deficiențe, inclusiv secții de votare unde s-a deconectat curentul electric, sau chiar situații în care unii cetățeni au fost înregistrați că au votat, după care au încercat să voteze în străinătate.

CEC s-a adresat Inspectoratului General de Poliție ca să investigheze aceste cazuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău