Promo-LEX: Observatorii raportează peste 150 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor
-
13 Noiembrie 2016 18:33
Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor Președintelui constată cu îngrijorare că, până la ora 14.00, au fost raportate cel puțin 164 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, creșterea numărului de acte de violență sau intimidare a alegătorilor, cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în apropierea secțiilor de votare, precum și a rândurilor de alegători la cel puțin 10 secții de votare din afara țării.
Promo-LEX constată că, pâna la orele 12.45, prezența la vot astăzi este mai mare decât prezența la vot din 30 noiembrie 2014. Astfel, au votat deja 652 348 de persoane, în timp ce în 2014, până la ora 12.45, prezența la vot a fost de 587 930 de persoane.
Conform informațiilor primite de la observatorii Promo-LEX, până la ora 14.00 au fost înregistrate următoarele incidente:
Transportarea organizată a alegătorilor – cel puțin 164 de unități de transport.
- SV 41 Anenii Noi. Au fost înregistrate cazuri de transportare a alegătorilor cu 12 unități de transport (cel puțin 210 persoane):
- SV 10 Dubăsari. Au fost înregistrate cazuri de transportare a alegătorilor cu 6 unități de transport (cel puțin 210 persoane), iar reprezentantul unui candidat dirijează circulația alegătorilor transportați.
- SV 1 Dubăsari. A fost înregistrat 1 caz (45 alegători) din or. Dubăsari.
- SV 2 Dubăsari. Au fost înregistrate cazuri de transportare a alegătorilor cu 3 mijloace (peste 100 alegători).
- SV 3 Criuleni. Un microbuz a transportat de 2 ori circa 24 alegători.
- SV 225 Chișinău. 5 automobile private au transportat 17 persoane la SV.
- SV 22 Căușeni. Un microbuz a transportat alegători.
- Echipa mobilă Promo–LEX a raportat că rânduri de microbuze și autobuse se îndreptă din Camenca și Râbnița la votare. Au fost înregistrate unitățile de transport care transportă alegători cu cca 17 unități de transport (cel puțin 250 de persoane).
- Din Unitatea Teritorial Administrativă Transnistria – cel puțin 8 unități de transport.
- SV 18 UTAG. Trei unități de transport.
- SV 4 UTAG. 4 alegători în etate au fost transportați cu un automobil la secția de votare. Șoferul mijlocului de transport era în mașină, aștepta persoanele pentru a le duce acasă.
- SV 58 Florești. Au fost transportate persoane de către 3 microbuze. Unul din ele a făcut cel puțin 3 rute. Fiecare unitate de transport deplasau câte 20 de oameni în mediu.
- SV 42 Rezina. Cel puțin 60 de unități de La fiecare 10-15 minute vin câte 7-8 microbuze. La ora 11.20 observatorul Promo-LEX a raportat cel puțin 50-60 de unități de transport cu minim 8 persoane în fiecare.
- SV 43 Edineț. Cel puțin 8 alegători au venit organizat cu un microbuz la votare din satul vecin. Au motivat că au achitat șoferului ca să-i aducă la votare, deoarece au venit din satul vecin.
- SV 2 Ungheni. Un microbuz a transportat cca 10 oameni.
- SV 44 UTAG. Transport organizat și dirijat de către reprezentantul cu drept de vot consultativ al unui concurent electoral aflat în secție.
- SV 1 Dubăsari. Alegătorii, transportați cu autocarele, au anunțat că au fost îndemnați de reprezentanții organelor administrative să participe la vot .
- SV 39 Strășeni. Un microbuz transporta aproximativ 7 persoane de către o persoană din partea unui candidat.
- SV 45 UTAG. Transportare organizată de către primar din banii publici.
- SV 32 Căușeni. Sunt 24 unități de transport cu numere de înmatriculare în regiunea transnistreană.
- Este coordonată circulația unităților de transport care vin din Tiraspol, Slobozia, Bender.
- SV 24 Căușeni. Transportare organizată a alegatorilor cu mașina.
- SV 41 Anenii Noi. Trei unități de transport au adus circa 60 de persoane.
- SV 225 Chișinău. Câteva automobile începând cu ora 11.00 au transportat aproximativ 25 de alegatori din regiunea transnistreană.
- SV 10 Dubăsari. 5 autocare au transportat alegători.
- SV 5 Dubăsari. Un microbuz cu numere de înmatriculare în regiunea transnistreană a adus in jur de 15 persoane.
Acces restricționat sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 11 cazuri. Iată câteva exemple:
- SV 1, 237 Chișinău. Observatorilor Promo-LEX i s-a obstrucționat procesul de observare liberă în secția de votare.
- SV 6 Criuleni. SV este foarte mică, circa 20 m2, jumătate de clădire este în stare avariată. Nu sunt suficiente locuri pentru observare.
Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale. Ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 16 cazuri. Iată câteva exemple:
- SV 25 Florești. Urna de vot mobilă nu este sigilată conform regulilor.
Prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 14 cazuri. Iată câteva exemple: SV 128, 278 Chișinău; SV 23 Căușeni.
Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în perimetrul de 50 de metri ai secției de votare – 18 cazuri. Iată câteva exemple:
- SV 2 Edineț. Pe pragul SV se află 3 persoane, care discutau cum au votat. Membrii BESV au solicitat ca aceștia să părăsească raza secției de votare, aceștia s-au îndepărtat la 30 m și au continuat să discute.
- SV 10 Șoldănești. La distanța de puțin peste 100 de metri a fost observat un deputat și mașina altui deputat.
- SV 180 Chișinău. O persoană, care s-a prezentat ca funcționar a Parlamentului, a solicitat verificarea securității din SV. Solicitarea i-a fost refuzată.
- SV 278 Chișinău. Un simpatizant al unui candidat a stat lângă urna de vot și a discutat cu membrii BESV.
- SV 67 UTAG. Primarul stă în raza secției și monitorizează prezența la vot.
Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul și/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 10 cazuri. Iată câteva exemple:
- SV 22 UTAG. În fața SV este situat un automobil din care alegătorii sunt serviți cu vin.
- SV 58 Florești. Observatorul Promo-LEX raportează că, alegătorii primesc câte 200 de lei după ce arată ștampila “Votat” aplicată în buletinul de identitate.
- SV 27 Bălți. Un alegător a încercat să fotografieze buletinul de vot. După ce a fost oprit, acesta a arătat cuiva din membrii BESV că i-ar fi dator cu ceva pentru votul efectuat.
- SV 82 Chișinău. Observatorul unui candidat are o listă cu alegători. Unii alegatori î-l atenționează să-i însemne în listă, cu alții iese afară, pe alții doar îi înregistrează.
Agitație electorală sau PR negru în perimetrul și/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 10 cazuri.
- SV 25 Hâncești. Alegătorul s-a exprimat public pentru cine a votat. Președintele BESV i-a făcut observație.
- SV 23 Căușeni. În fața SV un cetățean face agitație electorală în favoarea unui candidat.
- SV 163 Chișinău. Observatorul din partea unui candidat face agitație în incinta SV. La intrarea alegătorilor în SV, observatorul îi întreabă pe cetățeni: „Cred că știi pe cine trebuie să votezi”, după care el spune „Să-ți dau câteva țigări”.
- SV 265 Chișinău. Un cetățean împărțea calendarele unui candidat în fața SV.
- SV 95 Chișinău. Un alegător s-a apropiat de un alt alegător în cabina de vot și a discutat cu acesta.
- SV 8 Călărași. Un bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani, în apropiere de secția de votare face agitație electorală în favoarea unui candidat. Observatorul Promo-LEX a încercat să facă poze pentru a documenta cazul, iar persoanele s-au îndepărtat.
- SV 58 Orhei. Observatorul unui candidat făcea agitație, Președintele BESV i-a făcut observație.
- SV 7 Dubăsari. În raza de 100 m a SV este un magazin alimentara in care in jur de 6-7 persoane fac agitație electorală în favoarea unui candidat.
Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 13 cazuri. Iată câteva exemple:
- SV 69 Orhei. La 8:55, primarul a lovit pe observatorul din partea unui candidat cu pumnii în față, i-a rupt și haina. Motivul incidentului a constituit faptul că observatorul fotografia cum un microbuz de culoarea transporta persoane la SV. Microbuzul a fost parcat la 15 m de SV. Primarul a fugit de la fața locului.
- SV 43 Hâncești. Un observator s-a apropiat de SV pentru a vota, apoi s-a apropiat de un membru al comisiei. Între cei doi s-a iscat un conflict. Observatorul, nu a prezentat ecusonul pe care-l ținea în buzunar. A fost întocmit un proces verbal, explicație și la fața locului a venit poliția.
- SV 119 Chișinău. Un alegător a intimidat membrii BESV deoarece nu era în listele de bază a SV respective. Acesta a vândut apartamentul și figurează în listele de bază ale altei SV.
- SV 136 Chișinău. Un alegător a intimidat membrii BESV deoarece nu era în listele de bază a SV respective. Incidentul a fost soluționat cu ajutorul poliției.
- SV 180 Chișinău. A fost înregistrat un caz de conflict, când 2 alegători au vrut să voteze la aceeași cabină de vot, iar membrii BESV le-au interzis.
- SV 247 Chișinău. Un membru al unui partid politic a intimidat membrii BESV și a fotografiat observatorul Promo-LEX, postând fotografia pe Facebook.
- SV 95 Chișinău. Doi alegători au fost fotografiați de către un observator în timp ce amândoi au votat în aceeași cabină de vot.
- SV 67 UTAG. Primarul se afla în incinta SV și intimida alegătorii strigând că aceștia votează pentru un anume candidat.
- SV 247 Chișinău. Un alegător a intimidat un membru al BESV pentru că a fost rugat să păstreze liniștea.
- SV 23 Chișinău. Observatorul Promo-LEX a fost intimidat de membrii BESV pentru că a sesizat despre participarea la vor a alegătorilor fără a fi înregistrați în SIAS Alegeri.
Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 8 cazuri. Iată câteva exemple: SV 50 Florești; SV 24 Criuleni; SV 180, 231, 237, 60 Chișinău; SV 59 Sângerei; SV 60 Chișinău; SV 24 Căușeni.
Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 14 cazuri. Iată câteva exemple: SV 5 Fălești, SV 34 Bălți; SV 25 Chișinău, SV 87 Chișinău, SV 296, 38, 77,120, 85, 123, 223, 119, 90 Chișinău. SV 2 Florești.
Fotografierea buletinelor de vot – 31 cazuri. Iată câteva exemple: SV 37 Ialoveni; SV 38 Nisporeni, SV 1 Leova; SV 66 Orhei; SV 302, SV 299, SV 33, SV 120, SV 232, SV 302, SV 111, SV 115, SV 119, SV 123, SV 126, SV 148 Chișinău; SV 2 Edineț; SV 7 Ialoveni; SV 38 Nisporeni; SV 7 Dubăsari.
Deficiențe în asigurarea cu curent electric – 6 cazuri. Iată câteva exemple: SV 5 Călărași, SV 28 Sângerei, SV 39, 24 Căușeni, SV 13 Ștefan Vodă, SV 1 Edineț.
Rânduri/Cozi la SV din afara țării – cel puțin 10 cazuri. Iată câteva exemple:
- SV 318,319 Moscova, Rusia
- SV 355 Bologna, Italia
- SV 325 Dublin, Irlanda
- SV 330 București, România
- SV 3 Paris, Franța
- SV 336 Londra, Anglia
- SV 359 Mestre, Italia
- SV 375 Verona, Italia
- SV 366 Parma, Italia
Votarea cu buletine nepliate / nerespectarea secretului votării – 5 cazuri. Iată câteva exemple:
- SV 18 UTAG. Alegătorii sunt îndemnați de către membrii BESV să nu plieze buletinele de vot. În acest fel se observă opțiunea acestora, chiar și în urna de vot.
- SV 4 Leova. La votarea în sediul penitenciarului administrația, membrii BESV prezenți, acceptau votul alegătorilor cu buletine nepliate.
- SV 25 Florești. Alegătorii nu îndoaie buletinul de vot și respectiv se vede opțiunea de vot a acestora prin pereții urnei de vot. La atenționarea observatorului Promo-LEX, membrii BESV au declarat că nu este obligatorie îndoirea buletinului de vot.
- SV 394 Brașov. Principiul secretului votului a fost încălcat de 2 canale TV, Brasov TV și Digi 24 TV, care au filmat introducerea buletinelor de vot în urna de vot, iar opțiunea votului era vizibilă.
- SV 10 Basarabeasca. Un alegator a arătat buletinul de vot pe care era aplicată ștampila "VOTAT" unui membru BESV.
Activități de agitație a unui ONG cu observatori acreditați
Observatorii au făcut agitație pentru un anumit candidat în perimetrul secțiilor de vot: SV 71 Chișinău, SV 41 Ialoveni, SV 16 Florești.
Situații de votare cu acte de identitate expirate sau necomplete – 10 cazuri.
Iată câteva exemple: SV 8 Criuleni; SV 24 Hâncești; SV 101, 297, 181, 221, 115 Chișinău; SV 26, 40 Bălți; SV 4 Căușeni.
Altele incidente raportate de observatorii Promo-LEX:
- SV 15 Șoldănești. Ștampilele “Votat” nu se află în cabina de vot ci la membru BESV pe masă. Acesta le eliberează pentru a vota și alegătorul i le aduce înapoi. Se motivează cu frica de a fi furate.
- SV 22 Căușeni. Reprezentanții unui concurent electoral dirijează procesul de votare în SV (verifică alegătorii la mesele membrilor BESV, îndreaptă cabinele de vot, dirijează alegătorii).
- SV 22 Cimișlia. Au fost acceptate 6 cereri de votare la locul aflării fără a fi prezentate certificatele medicale.
- SV 191 Chișinău. Un alegător a plasat buletinul de vot în urma mobilă. Președintele l-a extras din urna mobilă și la aruncat în urna staționară.
- SV 116 Chișinău. 1 alegător a lăsat buletinul de vot lângă cabina de vot. Buletinul a fost plasat în urna staționară de către președintele BESV.