STOP FALS | UE planifică distrugerea viilor din România, urmează cele din Republica Moldova

  • 22 Aprilie 2018 10:16
STOP FALS | UE planifică distrugerea viilor din România, urmează cele din Republica Moldova

La sfârșitul lunii martie curent, portalul Vedomosti.md a publicat articolul ”ЕС планирует «добровольное» уничтожение виноградников Румынии – на очереди Молдова” (”UE planifică distrugerea ”voluntară” a viilor din România – urmează și cele din Moldova” - n.red), în care se afirmă că Uniunea Europeană vrea să impună o directivă care ar distruge viile din câteva țări, printre care și România.

Atât Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, cât și Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European neagă aceste informații și le califică drept invenții. Reformele care se implementează la nivel european în domeniul viticulturii au scopul dezvoltării acestui sector, ca să fie mai competitiv, menționează portalul campaniei STOP FALS.

Articolul publicat de Vedomosti.md a fost preluat la scurt timp și de portalul Flux.md (ЕС планирует «добровольное» уничтожение виноградников Румынии – на очереди Молдова”)dar și de site-ul YA-russ.ru (ilustrată cu imaginea unui topor cu simbolul UE, îndreptat spre podgorii), cu trimitere la informațiile unor site-uri necunoscute sau obscure, în care se menționează că unele state membre ale UE își doresc adoptarea directivei europene privind distrugerea ”voluntară” a viilor pe câteva sute de mii de hectare în câteva țări, inclusiv în România: ”Acest lucru se întâmplă sub presiunea țărilor cu tradiții de secole în viticultură, în special a agricultorilor francezi, care în ultimii ani au suferit de supraproducție și cred că veniturile lor pe piața UE au scăzut în mod semnificativ din cauza concurenței”.

În text se menționează că încă din anul 2008 se planifica nimicirea a peste 175 de mii de hectare de podgorii.

Aceeași informație despre ”planurile Uniunii Europene să ardă viile din România” a fost publicată acum doi ani de câteva portaluri din România: Jurnalmm.ro, Alternativenews.roInfoalert.ro, Ziarelive.ro și altele. Anul acesta, articolul a fost republicat de portalurile Romania100.euEmenti.com și altele.

Ministerul Agriculturii din România: ”Informațiile nu sunt fundamentate”

Portalul Stopfals.md a solicitat comentariul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din România, referitor la informația că UE impune România să-și ardă viile. În răspunsul oficial al MADR se spune că, din contra, după aderarea la spațiul comunitar, România a beneficiat de fonduri europene pentru a moderniza acest sector, iar viticultorii și-au reînnoit plantațiile de viță de vie cu soiuri competitive. ”Astfel, s-au restructurat aproximativ 30000 hectare plantate cu vie nobilă. Acordarea acestui sprijin pentru restructurarea și reconversia plantațiilor viticole, este una din măsurile de administrare a potențialului productiv viticol, care a fost luată de Comisia Europeană atât pentru a întări echilibrul pieței vitivinicole, cât și în vederea unei mai bune adaptări a ofertei la cerere pentru anumite tipuri de produse vitivinicole”, se menționează în răspunsul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ministerul român afirmă că informațiile mediatizate de unele site-uri cum că s-ar intenționa reducerea plantațiilor nu sunt fundamentate, dimpotrivă, conform articolului nr. 63 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, Statele membre pun la dispoziție în fiecare an autorizații pentru plantări noi.România nu are cunoștință de niciun proiect de directivă referitoare la subiectul pe care l-ați abordat”.

Comisia de profil a Parlamentului European: ”Nu există nicio directivă care să solicite distrugerea podgoriilor, restul este o invenție”

Portalul Stopfals.md a solicitat și comentariul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European. Comisia reiterează că UE ajută România să-și reînnoiască plantațiile de podgorii, dar nu să le distrugă. ”UE sprijină sectorul vinicol românesc în alte moduri. În cadrul unui program național de sprijin, România poate cheltui până la 47,7 milioane de euro pe an pentru o serie de măsuri, cum ar fi promovarea pe piața internă sau în țările terțe, restructurarea și reconversia podgoriilor, investițiile și inovarea în sectorul vitivinicol, care au ca scop consolidarea structurilor competitive ale acestui sector”, se specifică în răspunsul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European pentru portalul Stopfals.md. În ceea ce privește informația precum că s-ar impune o directivă care ar obliga România să-și distrugă viile, în răspuns se specifică că: ”Nu există nicio directivă care să solicite distrugerea podgoriilor și nici un apel din partea Franței pentru a face acest lucru. Situația este așa cum v-am relatat, iar restul este invenție”.

Veaceslav Ioniță: ”O manipulare ieftină”

În textul publicat de Vedomosti.md se spune că UE ar impune condiții și pentru sectorul vitivinicol din țara noastră: ”Se pare că viile din Moldova vor avea aceeași soartă. De la 1 aprilie nu vor mai fi emise certificate pentru producția de șampanie, cognac și cahor. Va trebui să folosească numele "vin spumant", "divin" și "pastoral". Această măsură este prevăzută în Acordul de asociere cu UE, semnat în 2014”, iar ”politica marilor țări UE vizează distrugerea industriei și agriculturii din toate țările concurente”. Expertul în economie, Veaceslav Ioniță, afirmă că această informație distorsionează grav adevărul, deoarece noile condiții, impuse de la începutul lunii aprilie curent, vor ajuta Republica Moldova să-și vândă produsele vinicole în spațiul comunitar sub un brand autohton, nu unul împrumutat. ”Este o manipulare ieftină. În toată Europa originea mărfii este protejată. Astfel că din 1 aprilie 2018, Republica Moldova nu va mai produce și exporta producție alcoolică sub denumirile geografice occidentale după locul de proveniență Champagne, Cognac și Cahors (“șampanie”, “cognac” și “cahor”), ci va utiliza denumiri autohtone: ”vin spumant” pentru șampanie, ”divin” pentru coniac și ”pastoral” pentru cahor. Acestea sunt brand-urile țării noastre, pe care trebuie să le promovăm, dar să nu utilizăm în mod primitiv denumirile produselor din alte regiuni”, argumentează V. Ioniță.

Expertul conchide că dezinformarea precum că europenii ar arde viile este din aceeași categorie cu mitul că UE va interzice sacrificarea animalelor în condiții de casă. El precizează că asemenea manipulări sunt promovate de cei care încearcă să denigreze toate politicile la nivel comunitar, fără a prezenta argumente fundamentate.

Notă: După câteva zile de la publicare, Vedomosti.md a șters articolul, însă acesta poate fi găsit în memoriacache” a Google.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău