STOP FALS | „Presa” rusă a dat vina pe Ucraina pentru presupusele scurgeri radiocative din Europa

  • 11 Martie 2017 14:39
STOP FALS | „Presa” rusă a dat vina pe Ucraina pentru presupusele scurgeri radiocative din Europa

Agenția rusă de stat „RIA Novosti” a publicat un fals cu privire la scurgerile radioactive in Europa, citând în acest sens o publicație norvegiană, care însă nici măcar aluziv nu vorbea despre Ucraina, potrivit Liga.net.

Propagandiștii au facut trimitere la un articol de pe site-ul norvegian Barents Observer, care trata subiectul creșterilor nesemnificative a concentrațiilor de iod radioactiv-131 în atmosfera Europei.

„RIA Novosti” scrie: „Este cunoscut faptul că la centralele nucleare din Ucraina există probleme serioase cu gestionarea centralizată și respectarea normelor și standardelor de muncă”.

Acest citat fals a apărut pentru prima dată în publicația Komsomolskaia Pravda, de unde a fost preluat de ”ziaristii” RIA Novosti.

Publicatia Barents Observer a dat chiar o dezmintire in legatura cu articolul publicat de RIA Novosti, in care din titlu a replicat agentiei de presa din Rusia ca nu a indicat Ucraina ca sursa a scurgerilor radioactive.

În luna februarie, publicatia norvegiana a scris ca expertii au inregistrat o usoara depasire a concentratiei de iod radioactiv-131 în atmosfera Europei. Primii care au observat prezența izotopului au fost specialistii din Norvegia, dupa care concentratia radioactiva a fost depistata in Finlanda, Polonia, Germania, Republica Cehă, Franța și Spania.

Incidentul a fost relatat pe larg în Europa, Orientul Mijlociu și Rusia, iar agenția de știri RIA Novosti, filiala „Russia Today”, a decis sa mearga un pic mai departe.

Așa cum remarca Barents Observer: ”RIA Novosti nu are nicio dovadă care să sugereze că iodul radioactiv provine din Ucraina, iar mediile europene nu au raportat că sursa ar fi în Ucraina”.

Știrea falsa ca ”Ucraina este de vină” s-a răspândit însă în alte mass-media ruse.

Sursa: paginaderusia.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău