STOP FALS | Mai multe site-uri cu politică editorială pro-rusă și pro-PSRM au publicat articole speculative, în care afirmă că Occidentul se implică în alegerile prezidențiale din R.Moldova
-
25 Octombrie 2020 14:14
Mai multe site-uri cu politică editorială pro-rusă și pro-PSRM au publicat articole speculative, în care afirmă că Occidentul, în special Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, se implică în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Pentru a-și justifica afirmațiile tendențioase, site-urile au scos din context și au interpretat cu rea-voință declarațiile unor oficiali americani și europeni, potrivit unui material realizat de proiectul „STOP FALS!” din cadrul Asociației Presei Independente (API).
Potrivit sursei citate, la 9 octombrie 2020, subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, David Hale, a avut discuții telefonice despre alegerile prezidențiale din Moldova cu Igor Dodon și cu Maia Sandu. Într-un comunicat de presă al Departamentul de Stat al SUA se spune că: „În apeluri separate, subsecretarul Hale a remarcat importanța unui proces electoral liber și echitabil care să respecte voința poporului moldovenesc, inclusiv condiții de concurență echitabile pentru toți candidații, eliminarea sprijinului ilegal străin pentru campaniile politice și accesul imparțial la mass-media în conformitate cu legile Moldovei. El a subliniat sprijinul SUA pentru observarea solidă a alegerilor, inclusiv observatori pe termen lung de la Biroul OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului”.
Unele surse rusești au interpretat tendențios mesajul șefului adjunct al Departamentului de Stat al SUA, iar ulterior manipularea a fost preluată și de site-uri din R. Moldova. Sursa primară a fost portalul Eadaily.com din Rusia care a titrat: «Выборы в Молдавии замглавы Госдепа США взял на личный контроль» (în traducere: „Șeful adjunct al Departamentului de Stat al SUA va supraveghea personal alegerile din Moldova”). Ulterior, articolul a fost preluat intregral de site-ul de limbă rusă din R. Moldova, Mejdurecie.md, dar și de alte site-uri cu politică editorială pro-Kremlin.
Mesaje scoase din context și interpretate în scop de manipulare
În același articol, titlul căruia induce ideea că americanii controlează alegerile din Moldova, este inserat un citat atribuit ambasadorului SUA la Chișinău, Derek Hogan, afirmându-se că aceasta este o cerință imperativă a SUA: „Liderii moldoveni trebuie să-și dubleze eforturile de combatere a corupției și să garanteze o justiție imparțială pentru toți cetățenii. Oficialii moldoveni trebuie să înceapă să lucreze acum pentru a rezolva aceste probleme de lungă durată, astfel încât toți cetățenii - în Moldova și în străinătate - să poată vota liber și în siguranță în ziua alegerilor”, a cerut Derek Hogan”. În realitate, citatul din articol este un extras din opinia formulată de ambasadorul Hogan încă pe 16 septembrie 2020, într-un editorial pentru Agora.md, publicat inclusiv pe pagina oficială a Ambasadei SUA în Moldova. În acel editorial, ambasadorul a precizat că alegerile prezidențiale pot reînnoi speranța într-un viitor mai bun și oferă posibilitatea de a alege un lider care să reprezinte interesele tuturor cetățenilor R. Moldova, subliniind că autoritățile de la Chișinău au oportunitatea, dar și obligația să asigure un proces electoral liber și onest, care să respecte voința poporului.
Pentru a justifica narativul propagandistic, conform căruia străinii ar controla desfășurarea alegerilor în Moldova, sunt interpretate tendențios și mesajele europenilor. La 9 octombrie 2020, site-ul Ehomd.info a publicat articolul «Евросоюз направил Молдове письмо-инструкцию по проведению выборов» (în traducere: „Uniunea Europeană a transmis R. Moldova o scrisoare cu instrucțiuni cu privire la desfășurarea alegerilor”). În acest articol este promovată ideea că UE susține eforturile opoziției moldovenești de a discredita actuala guvernare. „Potrivit reprezentanților UE, alegerile vor fi considerate transparente numai atunci când toți partenerii internaționali vor fi siguri că votul a avut loc în conformitate cu toate standardele democratice și că alegerile au fost „incluzive”. Cu alte cuvinte, UE declară deja că alegerile prezidențiale din Moldova nu sunt transparente, democratice și corecte, iar rezultatele alegerilor vor trebui dovedite până când partenerii vor fi siguri la 100%. În plus, autoritățile moldovenești au primit o scrisoare de instruire specială, care enumera câteva dintre cerințe și, pur și simplu, așteptările colegilor europeni pentru alegerile prezidențiale programate pentru 1 noiembrie”, se spune în articolul publicat de Ehomd.info.
În realitate, nu este vorba de vreo „scrisoare cu instrucțiuni”, ci de declarația purtătorului de cuvânt pentru afaceri externe și politica de securitate a UE, Peter Stano, cu privire la viitoarele alegeri prezidențiale din Moldova, emisă la 30 septembrie 2020. În declarație se solicită autorităților moldovenești să organizeze alegeri credibile, incluzive și transparente. „Uniunea Europeană solicită autorităților Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția ale Consiliului Europei și ale OSCE/ODIHR pentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor”, se menționează în comunicat.
Același mesaje promovate și la alegerile parlamentare din 2019
Insinuările despre implicarea Occidentului în treburile interne ale R. Moldova, inclusiv în alegeri, fac parte din arsenalul propagandistic și sunt transmise cu regularitate prin intermediul unor surse afiliate Kremlinului. Mesaje similare au fost publicate și în februarie 2019, în preajma alegerilor parlamentare, când Sputnik.md titra: „Ministerul rus de Externe, despre implicarea SUA în alegerile din Moldova”, iar Kp.md – «МИД России: Молдова может стать очередным полем для безответственных экспериментов со стороны США» (în traducere: „Ministerul rus de Externe: Moldova poate deveni încă un teren pentru experimentele iresponsabile ale SUA”). Articole similare au fost publicate atunci și de Newsmd.md, Golos.md și alte site-uri. În articole se spune că „Manierele nediplomatice ale ambasadorului SUA reflectă în mod clar obiceiurile SUA, combinând amenințările cu promisiunile și impunându-și voința. Moldova nu ar trebui să devină o altă zonă pentru astfel de experimente iresponsabile care au distrus Irakul și Libia și au aruncat Siria și Ucraina în abisul conflictelor sângeroase”.
Teoria conspirației: Occidentul organizează revoluții în țările apropiate Rusiei
Tema așa-ziselor încercări de a organiza „revoluții colorate” după modelul ucrainean în mai multe țări din spațiul ex-sovietic, este utilizată frecvent în scop de propagandă. Occidentul în general și SUA în particular sunt acuzate și de destabilizarea situației din Belarus. În iulie 2020, în articolul «Подготовка к свержению Лукашенко идет полным ходом» (în traducere: „Pregătirile pentru răsturnarea Lukașenko sunt în plină desfășurare”), site-ul Politnavigator.net afirma că occidentalii au creat în Belarus un întreg sistem de instrumente sociale care permit destabilizarea situației din țară înaintea alegerilor. Portalul european de verificare a faptelor Euvsdisinfo.eu a demontat atunci această dezinformare.
Iar la 20 octombrie 2020, Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse a declarat că „SUA pregătesc o revoluție „colorată” în Moldova, după alegerile prezidențiale”. „Noi vedem foarte clar că americanii pregătesc „un scenariu revoluționar” și pentru Moldova (după evenimentele din Belarus și Kîrgîzstan)”, a spus Narîșkin. Acest mesaj a fost preluat și comentat pe zeci de site-uari cu politică editorială pro-rusă și pro-PSRM care îl promovează în alegerile prezidențiale din R. Moldova pe Igor Dodon.
Portaluri de propagandă
- Portalul Eadaily.com aparține agenției de știri Eurasia Daily (EADaily)a, creată în 2015, cu sediul în orașul Moscova. Se autodescrie ca o agenție care oferă o acoperire obiectivă a proceselor politice și socio-economice de pe continentul eurasiatic. Corespondenții și observatorii proprii ai EADaily lucrează în țările Uniunii Economice Eurasiatice (EAEU), Ucraina, Georgia și în regiunile separatiste susținute de Rusia – Abhazia, Osetia de Sud și regiunea transnistreană a R. Moldova.
- Ehomd.info se autoidentifică ca „agenție de știri cu cele mai actuale informații din Moldova”. Potrivit instrumentului online de verificare a locației platformelor online, Whois.com, site-ul a fost creat în februarie 2019 și înregistrat în Panama de compania URL Solutions, Inc.
- Mejdurecie.md se declară „un teritoriu de încredere” și proiect de autor al lui Serghei Tcaci. Site-ul a fost creat în decembrie 2019 și este găzduit pe un server din Moldova.
- Toate trei site-uri publică preponderent articole propagandistice pro-Kremlin si anti-occidentale.