STOP FALS! Cronica site-urilor de știri false: începe vaccinarea obligatorie pentru elevi și bugetari sau Maia Sandu va scădea prețurile la carburanți

  • 24 Ianuarie 2021 17:23
STOP FALS! Cronica site-urilor de știri false: începe vaccinarea obligatorie pentru elevi și bugetari sau Maia Sandu va scădea prețurile la carburanți

La început de an, cele mai multe dezinformări publicate de site-urile de știri false au vizat-o pe președinta Maia Sandu, despre care s-a scris că va scădea prețurile la carburanți sau va oferi indemnizații sociale mai multor categorii de persoane. De asemenea, pe rețelele sociale au fost răspândite știri false despre vaccinarea împotriva coronavirusului. Două site-uri de știri false au publicat dezinformări despre decesul unor persoane publice. În toate cazurile, falsurile au fost publicate pentru a acumula vizualizări și distribuiri, se arată într-un material realizat în cadrul proiectului „STOP FALS!” al Asociației Presei Independente.

Dezinformări despre vaccinul anti-COVID-19...

La scurt timp după ce a fost autorizat primul vaccin Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19, site-urile de clickbait au început să inventeze diferite falsuri despre vaccin și vaccinare. Astfel, Bn-news-romania.info a dezinformat că „Europa ne donează 3 milioane de doze”, iar atribuind un citat fals Maiei Sandu au mințit că vaccinarea este obligatorie pentru bugetari și copii și va începe din ianuarieR. Moldova nu dispune încă de vaccin, iar imunizarea împotriva noului coronavirus nu va fi obligatorie. Totodată, planul de imunizare prevede că vaccinarea va începe din februarie curent, iar în prima etapă vor fi vaccinați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, primele doze de vaccin anti-COVID ar urma să ajungă în țara noastră la sfârșitul lunii ianuarie prin intermediul platformei internaționale COVAX, creată de Organizația Mondială a Sănătății.

Cu un text similar, dar cu titlul schimbat, același site de știri false a mai afirmat că nu vor fi primiți la școală copiii ne-vaccinați anti-COVID-19, din nou atribuind un citat fals președintei Maia Sandu. În realitate, autoritățile nu au anunțat nicio decizie cu privire la obligativitatea de a vaccina copiii.

...despre prețurile la combustibil...

„Președinta Maia Sandu va scădea prețurile la combustibil începând din martie 2021” – este o altă dezinformare a aceluiași site dubios Bn-news-romania.info. Potrivit legii, prețurile la carburanți nu sunt reglementate de președintele Republicii Moldova, de Guvern sau de Parlament. Titularii de licențe stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, iar funcțiile de reglementare a pieței îi revin Agenției Națională pentru Reglementare în Energetică.

...și despre ajutoare pentru copii, persoane nevoiașe și pensionari

Același site a mai dezinformat că „fiecare copil va primi câte 500 de lei de Paște și de Crăciun până la 18 ani, începând cu 14 ianuarie”, din nou cu trimite la Maia Sandu. Această informație și citatul sunt false, la fel ca și afirmația că „pensionarii și persoanele social vulnerabile, cu venituri lunare de până la 2.000 de lei, ar urma să primească câte 600 de lei de Paște”. În bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nu sunt incluse mijloace financiare pentru alocații pentru copii cu ocazia sărbătorilor religioase. Totodată, pensionarii și beneficiarii de alocații sociale a căror cuantum lunar nu depășește 4.000 de lei urmează să beneficieze în 2021 de un suport financiar unic în mărime de o mie de lei.

Alt site de știri false Portal-news-24h.xyz a dezinformat că „indemnizația unică la naștere crește cu aproape 80.000 de lei, iar tinerii părinți vor primi 100.000 de lei la nașterea fiecărui copilului”. Și asta este o minciună, în 2021, cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului este de 9.459 de lei.

 

Citiți continuarea materialului pe STOPFALS.MD

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău