Stoltenberg: Tratatul privind interzicerea armelor nucleare nu va funcționa; să renunțăm la factorul nostru de descurajare - o opțiune periculoasă

  • 10 Noiembrie 2020 17:25
Stoltenberg: Tratatul privind interzicerea armelor nucleare nu va funcționa; să renunțăm la factorul nostru de descurajare - o opțiune periculoasă

Tratatul internațional privind interzicerea armelor nucleare nu va funcționa, deoarece nu are un mecanism de verificare, a declarat, marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmând că pentru țările aliate, acest tip de arme este un "factor de descurajare", transmite Agerpres.

El a vorbit în deschiderea celei de-a 16-a Conferințe anuale a NATO pe tema Controlului armamentelor, dezarmării și neproliferării armelor de distrugere în masă, eveniment desfășurat în sistem videoconferință.

"Această conferință este o oportunitate majoră pentru comunitatea internațională să consolideze Tratatul de Neproliferare Nucleară (Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons - NPT). Trebuie să profităm de ea, să nu subminăm NPT sau să ne îndoim de rolul său. Știu că sunt unii care privesc Tratatul internațional privind interzicerea armelor nucleare ca fiind o soluție alternativă, ce ar elimina toate armele nucleare. La primă vedere pare atrăgător, dar realitatea este că nu va funcționa. Tratatul privind interzicerea nu are un mecanism care să asigure scăderea echilibrată a numărului acestor arme și niciun mecanism de verificare. Mai mult, nu a fost semnat de niciun stat ce deține arme nucleare", a arătat el.

În acest sens, a vorbit de nevoia de garanții în acest proces de dezarmare.

"Să renunțăm pur și simplu la factorul nostru de descurajare fără garanții că și ceilalți vor face la fel este o opțiune periculoasă, pentru că o lume în care Rusia, China, Coreea de Nord și altele au arme nucleare, dar NATO nu are nu este o lume mai sigură. Dimpotrivă, ne va lăsa vulnerabili în fața presiunilor și atacurilor și va submina securitatea alianței noastre", a punctat el.

Totodată, secretarul general al NATO a spus că "doar trei țări aliate au arme nucleare, dar toate membrele NATO beneficiază de garanțiile de securitate ale acestora".

"Descurajarea nucleară practicată de noi este cel mai puternic tip de descurajare. În același timp, există îngrijorări legitime legate de armele nucleare și proliferarea acestora. Rusia și China investesc intens în arsenale nucleare sofisticate și diverse. Coreea de Nord își continuă expansiunea nucleară iar în Iran centrifugele sunt din nou în funcțiune. Acestea fiind zise, perspectivele unei dezarmări nucleare par îndepărtate, dar acest lucru nu este mai puțin relevant", a afirmat el.

În acest context, a încurajat SUA și Rusia, cele două mari puteri nucleare, să aibă un dialog pe această temă. Și China ar trebui să ia parte la negocieri, a spus Stoltenberg.

"Din nefericire, Beijingul a refuzat, până acum, să participe la orice discuții iar lipsa de transparență privind capabilitățile nucleare și intențiile sunt îngrijorătoare. Totuși, sunt convins că China, asemenea lumii întregi, ar găsi beneficii într-un regim de control al armelor care ar limita numărul armelor nucleare, este mai transparent și sporește predictibilitatea", a arătat acesta.

Secretarul general al NATO a subliniat că, în ultimii 30 de ani, numărul de arme nucleare a fost diminuat cu 90%. "Dar, într-o lume nesigură, aceste arme trebuie să continue să joace un rol vital în păstrarea păcii", a mai arătat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău