Stoltenberg: O retragere precipitată a NATO din Afganistan ar avea un cost extrem de ridicat

  • 17 Noiembrie 2020 14:34
Stoltenberg: O retragere precipitată a NATO din Afganistan ar avea un cost extrem de ridicat

O retragere precipitată a NATO din Afganistan ar avea "un cost extrem de ridicat", pentru că ar exista riscul ca această țară "să redevină o bază pentru teroriștii internaționali", a atras atenția marți secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după anunțurile făcute de SUA, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Afganistanul riscă să redevină o bază pentru teroriștii internaționali care planifică și organizează atacuri în țările noastre, iar Statul Islamic ar putea reconstrui în Afganistan califatul terorii pe care l-a pierdut în Siria și Iran", a reacționat Stoltenberg, ca răspuns la dorința președintelui în exercițiu al SUA, Donald Trump, de a accelera retragerea militarilor americani desfășurați în Afganistan.

Șeful NATO a mai formulat această atenționare și în timpul reuniunii miniștrilor Apărării de la sfârșitul lunii octombrie, iar argumentele sale au fost reluate luni de șeful majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, într-o atenționare către Trump.

Liderul republican de la Casa Albă, învins la alegerile prezidențiale de democratul Joe Biden, dar care va rămâne în funcție până în ianuarie 2021, a promis să pună capăt "războaielor fără sfârșit" și a vorbit despre o retragere totală până la Crăciun.

"NATO s-a dus în Afganistan după un atac asupra SUA pentru a se asigura că această țară nu va mai fi niciodată un refugiu pentru teroriștii internaționali. Sute de mii de soldați din Europa și din alte părți s-au alăturat trupelor americane în Afganistan, iar peste 1.000 dintre ai eu plătit cu viața", a reamintit Stoltenberg.

"Avem în prezent mai puțin de 12.000 de soldați ai NATO în Afganistan, iar mai mult de jumătate dintre ei sunt din forțe non-americane. Chiar și cu noile reduceri ale SUA, NATO își va continua misiunea de instruire, de consiliere și de asistență pentru forțele de securitate afgane și s-a angajat să le finanțeze până în 2024", a precizat el.

Dorința SUA de a se retrage din această țară după încheierea unui acord cu talibanii și continuarea violențelor ridică probleme serioase pentru Alianță.

"În următoarele luni va apărea o dilemă", a atras atenția Stoltenberg în cadrul reuniunii miniștrilor Apărării din NATO."Am decis împreună să mergem în Afganistan. Vom face împreună ajustările de forțe și vom părăsi țara împreună", a repetat secretarul general al NATO la fiecare reuniune.

Subiectul va fi discutat în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe din NATO la 1 și 2 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău