Stoltenberg: Nu trebuie să subestimăm Rusia, ci să întărim Ucraina

  • 14 Noiembrie 2022 15:07
Stoltenberg: Nu trebuie să subestimăm Rusia, ci să întărim Ucraina

Ucraina trebuie să decidă ce condiții sunt acceptabile pentru negocierile menite a pune capăt războiului declanșat de Rusia, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizând totodată că puterea Moscovei nu trebuie subestimată, în pofida recentelor succese ucrainene pe câmpul de luptă, transmite REUTERS.

Luni, 14 noiembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul Herson, proaspăt recucerit, din sud. Pierderea controlului asupra acelui oraș a marcat al treilea eșec major al președintelui rus Vladimir Putin de la începutul războiului, în luna februarie.

"Nu ar trebui să facem greșeala de a subestima Rusia. Forțele armate rusești păstrează capacități semnificative, precum și un număr mare de trupe", a spus dl Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă comune cu oficiali guvernamentali olandezi, la Haga.

"Lunile următoare vor fi dificile. Scopul lui Putin este să lase Ucraina rece și întunecată în această iarnă. Așa că trebuie să continuăm", a spus el. Reluând comentariile se la sfârșitul săptămanii ale secretarului de stat american Antony Blinken, Jens Stoltenberg a spus că depinde de Ucraina, să decidă când și cum vrea să negocieze cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

"Ei plătesc acum cel mai mare preț în ceea ce privește pierderea de vieți și pagubele aduse țării. Așa că este drept ca Ucraina să decidă ce fel de condiții sunt acceptabile pentru ea", a spus el. "Ceea ce se întâmplă la masa negocierilor este legat în mod fundamental de situația de pe câmpul de luptă", a spus dl Stoltenberg.

"Deci, ceea ce ar trebui să facem este să sprijinim Ucraina și să îi întărim poziția, astfel încât la un moment dat să poată exista negocieri în care Ucraina să prevaleze ca națiune suverană independentă în Europa", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău