Stoltenberg le cere miniștrilor statelor membre NATO să evite discuțiile în contradictoriu privind retragerea din Afganistan

  • 20 Octombrie 2021 20:03
Stoltenberg le cere miniștrilor statelor membre NATO să evite discuțiile în contradictoriu privind retragerea din Afganistan

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel miercuri la membrii organizației să-și depășească divergențele și să evite să se confrunte pe tema retragerii din Afganistan în cursul reuniunii ministeriale prevăzute să aibă loc joi și vineri la Bruxelles, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Divergențele de opinie pe tema retragerii din Afganistan nu trebuie să provoace disensiuni între SUA și europeni", a pledat el în fața presei în ajunul unei reuniuni a miniștrilor apărării din țările Alianței Nord-Atlantice, prima organizată după încheierea acestei retrageri, pe 31 august.

"Discuția va fi, fără îndoială, foarte animată", a spus reprezentantul unui stat european citat de AFP. Mai multe țări au criticat deschis acordul încheiat între Washington și talibani, precum și refuzul american de a întârzia plecarea trupelor aliate pentru a facilita evacuarea colaboratorilor afgani.

Cu prilejul unei vizite în România, înainte de a se deplasa la Bruxelles, secretarul american al apărării Lloyd Austin s-a declarat gata să evoce "lecțiile învățate" din prezența NATO în Afganistan.

NATO a declanșat un proces de analiză privind ceea ce nu a funcționat și "este prea devreme pentru a trage concluzii", a afirmat la rândul său Jens Stoltenberg.

Însă șeful Alianței Nord-Atlantice a recunoscut că absența unei strategii de ieșire a contribuit la dificultăți și "asta trebuie să facă parte din analiză".

"Nu trebuie să tragem concluzii rele din Afganistan și să spunem că aliații nu trebuie să mai participe la operațiuni de luptă împotriva terorismului în afara teritoriului țărilor Alianței", a afirmat el.

NATO este angajată într-o misiune de formare a forțelor armate în Irak similară cu cea încheiată în Afganistan și care s-a dovedit a fi un fiasco, întrucât armata afgană a depus armele în fața talibanilor practic fără luptă.

"Rapiditatea revenirii la putere a talibanilor nu era prevăzută", a recunoscut Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a respins în schimb criticile legate de lipsa de coordonare privind Afganistanul. "Au avut loc consultări strânse în mai multe ocazii, trei reuniuni ministeriale și reuniuni la nivel de ambasadori fiind organizate înainte de a lua decizia de a termina misiunea din Afganistan", a afirmat el.

"Dilema era fie de a rămâne, cu riscul de a ne confrunta cu mai multe lupte și cu necesitatea de a angaja mai multe trupe NATO, fie să plecăm cu riscul unei reveniri a talibanilor", a repetat el.

"Evoluția noului regim este foarte preocupantă", a mai spus politicianul norvegian. "Noi veghem ca teroriștii să nu utilizeze din nou Afganistanul și putem lovi la distanță în caz de amenințare", a dat el asigurări. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău