Stoltenberg a lăudat implicarea României în cadrul NATO: Sunteți un exemplu și vă mulțumim pentru asta

  • 09 Octombrie 2017 15:03
Stoltenberg a lăudat implicarea României în cadrul NATO: Sunteți un exemplu și vă mulțumim pentru asta

România este un exemplu atât prin faptul că a alocat 2% pentru Apărare, dar și pentru implicarea în activitățile Alianței, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, luni, la Vila Lac 1, unde a avut o întâlnire cu premierul român Mihai Tudose, scrie Agerpres.

'Vreau să îmi exprim recunoștința față de România, pentru contribuțiile aduse NATO în mai multe sectoare, în toți acești ani', a spus secretarul general al NATO.

El a vorbit despre implicarea României din punct de vedere al trupelor trimise în teatrele de operații, dar și despre prezența pe teritoriul țării noastre a Brigăzii multinaționale NATO și a sistemului antirachetă de la Deveselu.

Stoltenberg a subliniat importanța României ca o sursă de stabilitate în regiune.

'Contribuiți la securitatea colectivă și ajutați NATO să proiecteze stabilitatea în regiune, în Est și în Sud, susținând Ucraina, susținând Georgia, dar și prin lupta împotriva terorismului în Sudul Alianței, prin prezența în Afganistan și în Irak, dar și prin asigurarea securității în Balcanii de Vest, anume prin contribuția la forțele NATO din Kosovo', a punctat secretarul general al NATO.

El a adăugat că România este importantă pentru NATO și pentru că este o 'țară-gazdă' pentru o brigadă multinațională a Alianței, căreia i se adaugă misiunile de poliție aeriană.

'Piloți italieni și canadieni zboară alături de piloți români și bulgari, în regiunea Mării Negre', a amintit Jens Stoltenberg.

Totodată, oficialul a menționat exercițiile militare și prezența României în Marea Neagră. 'Acesta este un exemplu al modului în care NATO se adaptează la provocările aduse securității mondiale', a afirmat secretarul general al NATO. El a adăugat că România este importantă și pentru că găzduiește sistemul antirachetă de la Deveselu. 'Este important pentru apărare, iar acum implementăm planul de a întări apărarea antirachetă prin construcția unui sit similar, în Polonia', a spus oficialul NATO.

Jens Stoltenberg a subliniat și implicarea României în apărarea contra atacurilor cibernetice și a menționat că țara noastră are experți 'importanți pentru întreaga Alianță', experți care, după cum a subliniat el, sunt implicați în trainingul specialiștilor din Ucraina.

'Anunțul dumneavoastră de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare în 2017, anul acesta, este o decizie pe care o primim cu brațele deschise pentru că va întări atât apărarea României, cât și pe cea a NATO. România conduce prin exemplu, deoarece s-a alăturat grupului de țări care au alocat 2% din PIB pentru Apărare', a subliniat el.

'Sunteți un exemplu și vă mulțumim pentru asta', a adăugat secretarul general al NATO în context. El i s-a adresat premierului și i-a mulțumit pentru 'contribuția importantă adusă de România Alianței'. De altfel, secretarul general NATO a remarcat că aceasta este prima sa întâlnire oficială cu premierul Tudose și l-a felicitat pentru preluarea mandatului de șef al Executivului de la București.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău