Stocurile de gaze ale României au ajuns la 50% din capacitatea de înmagazinare, în pregătirea pentru iarna următoare

  • 13 Mai 2023 18:20
Stocurile de gaze ale României au ajuns la 50% din capacitatea de înmagazinare, în pregătirea pentru iarna următoare

România are înmagazinate în această dimineață 1,597 miliarde metri cubi de gaze, respectiv 50% din capacitatea totală de înmagazinare, conform datelor Transgaz transmise către Economedia de directorul general Ion Sterian. Stocurile sunt astfel mai mari cu 100 de milioane de metri cubi față de anul trecut.

Totodată, capacitatea totală de înmagazinare a României este acum de 3,170 miliarde metri cubi de gaze, mai mare cu 817 milioane de metri cubi față de aceeași zi a anului trecut, scrie Economedia.

Amintim însă că România a consumat în această iarnă puțin peste jumătate din stocurile de gaze, astfel încât din circa 3 miliarde de metri cubi depozitate subteran la 30 octombrie 2022, în martie mai rămăseseră 1,3 miliarde, adică de 42,3% din capacitate.

În plus, consumul de gaze din ultimele săptămâni a fost printre cele mai mici din ultima jumătate de secol. Este gaz în Sistemul Național de Transport care nu-și găsește un consum imediat, motiv pentru care SNT a și intrat în pre-alertă în câteva ocazii. Surprinzător, nicio prealertă nu a fost din pricină că nu sunt suficiente gaze, ci, de fiecare dată, pentru că existau prea multe gaze neconsumate.

Nu există consum în țară pentru că vremea s-a încălzit, iar industria este aproape închisă.

2022 a fost anul de după 1989 cu cel mai mic consum de gaze de după Revoluție. Țara noastră a căzut sub 9 miliarde de metri cubi consum, o scădere cu 16% sub 2021, această contracție a consumul fiind anunțată chiar de directorul Romgaz, Răzvan Popescu, cel mai mare producător local.

Per total, consumul de gaze la nivelul întregii UE a scăzut cu 19% în 2022, parte din cauza prețurilor mari la gaze care au generat economii la populație și firme și parte pentru că totalul gazelor disponibile a fost mai mic, odată ce gazul rusesc aproape că a încetat să mai curgă către UE. Dar Comisia Europeană a și dispus unele măsuri pentru reducerea voluntară, la nivelul țărilor membre a consumului de gaze, măsuri care au dat roade. Recent, Comisia a propus prelungirea cu un an, până în martie 2024, a reducerii voluntare a cererii de gaze cu 15%, pe care statele membre o aplică de vara trecută ca măsură de urgență în contextul crizei energetice. În plus, Comisia a pus la cale un sistem comun european de achiziții de gaze.

În acest an, România va trebui să facă stocuri de gaze de minim 90% din capacitatea totală de înmagazinare la nivel național. Calendarul este următorul: stocuri de 40% la 1 februarie, de 41% la 1 mai, de 67% la 1 iulie, de 88% la 1 septembrie și de 100% la 1 noiembrie. Sfârșitul ciclului de înmagazinare este la 30 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău