Ștefan Popov: „Fenomenul Șor” a apărut în Rep. Moldova în interese politice și are menirea de a utiliza în scop electoral cele mai vulnerabile categorii ale societății

  • 22 Octombrie 15:24
Ștefan Popov: „Fenomenul Șor” a apărut în Rep. Moldova în interese politice și are menirea de a utiliza în scop electoral cele mai vulnerabile categorii ale societății

În Rep. Moldova democrația se află într-un stadiu critic din cauza corupției și a influenței exercitate de oligarhul fugar Ilan Șor asupra alegătorilor, care manipulează frica acestora pentru a-și consolida puterea, au atenționat experții într-o dezbatere publică organizată de agenția de presă IPN. Aceștia mai spun că instituțiile statului trebuie să intervină pentru a proteja procesele democratice, inclusiv alegerile, transmite Radio Chișinău.

„Fenomenul Șor” a apărut în Rep. Moldova în interese politice și are menirea de a utiliza în scop electoral cele mai vulnerabile categorii ale societății, a menționat președintele Centrului de Cercetări Științifice în Psihologie, Ștefan Popov, doctorand în psihologie. Ilan Șor a mizat pe frica oamenilor, această frică fiind interpretată, de către psiholog, drept o formă de „corupere morală”.               

 „Frica este una dintre mecanismele și strategiile fundamentale de manipulare și de propagandă. Atâta timp cât există venituri modeste, sărăcie, oamenii vor fi vulnerabili și expuși la a fi coruptibili”, a spus Ștefan Popov.

Experta „WatchDog”, Rodica Pîrgari, subliniază că democrația se află într-un stadiu critic din cauza corupției și a influenței exercitate de Ilan Șor asupra alegătorilor. Ea consideră că instituțiile statului trebuie să intervină pentru a proteja procesele democratice și a asigura transparența alegerilor:

„De la câștigarea unei mici primării în Orhei în 2015, Ilan Șor a reușit să ajungă în Parlament cu câțiva deputați. Apoi, în 2023, a câștigat mai multe primării la alegerile locale, inclusiv a reușit să pună un bașcan în frunte. Acum, în contextul alegerilor prezidențiale, observăm o proporție de corupție inimaginabilă. Dacă acest fenomen va continua, s-ar putea amplifica, mai ales dacă nu este oprit de organele legii, de Procuratură și de justiție”, a declarat Rodica Pîrgari.

Expertul Igor Boțan a subliniat că mentalitatea alegătorilor din Rep. Moldova este influențată de tradiții sovietice, ceea ce facilitează corupția și atragerea acestora în mrejele grupurilor criminale organizate.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au vorbit în ultima perioadă despre încercările Kremlinului de a interveni în procesele democratice pentru a răsturna actuala putere și a deturna parcursul european al țării, alocând în acest scop zeci și sute de milioane de dolari.

Reprezentanții forțelor de ordine au anunțat anterior că Ilan Șor ar fi plănuit la Moscova o schemă de cumpărare a voturilor de la 130 de mii de alegători, iar într-o primă declarație de presă de după primul tur de scrutin, președinta Maia Sandu a denunțat încercări de cumpărare a peste 300 de mii de votanți din partea unor „grupări criminale, împreună cu forțe străine”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău