Statutul de asigurat pentru cei care achită prima de asigurare în sumă fixă va fi prelungit până în data de 31 ianuarie

  • 16 Noiembrie 2023 09:00
Statutul de asigurat pentru cei care achită prima de asigurare în sumă fixă va fi prelungit până în data de 31 ianuarie

Persoanele fizice care au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul în curs vor beneficia de statutul de asigurat până la data de 31 ianuarie a anului următor, cu o lună mai mult decât în prezent, relatează serviciul de presă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, citat de Radio Chișinău.

Aceasta este una dintre modificările în mai multe acte normative referitoare la asigurarea obligatorie de asistență medicală, adoptate de Parlament.

Noua reglementare vine să sporească gradul de încredere a populației în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală și, respectiv, de respectare de către persoanele neangajate și neasigurate de către Guvern a obligației legale de a se asigura în mod individual.

Modificarea respectivă nu anulează obligația persoanelor care se asigură în mod individual de a achita prima de asigurare în termenul stabilit de legislație, adică 1 ianuarie-31 martie.

Conform proiectului de lege, vor fi excluse amenzile pentru neachitarea în termenul legal, până pe 31 martie, a primelor de asigurare în sumă fixă, pentru a evita presiunea financiară asupra persoanelor care nu s-au asigurat în mod individual.

O altă ajustare a cadrului legal ține de restituirea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală persoanelor fizice care la începutul anului sunt încadrate în categoria persoanelor care se asigură în mod individual, iar pe parcursul anului achită prima în formă de contribuție procentuală din alte recompense în mărime ce depășește cuantumul primei în sumă fixă pentru anul respectiv.

Modificările sus-menționate vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, iar timp de șase luni urmează a fi ajustat cadrul normativ în domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău