Statul va compensa parțial dobânzile la credite accesate de ÎMM în scop investițional

  • 22 Noiembrie 2022 11:18
Statul va compensa parțial dobânzile la credite accesate de ÎMM în scop investițional

Antreprenorii din Rep. Moldova vor putea beneficia de compensații la plata dobânzilor creditelor luate de la bănci. Este vorba despre agenții economici care au contractat credite în lei până la data de 1 august, iar valoarea compensațiilor va fi de cel mult 2% din costul dobânzilor. Mecanismul de compensare și alte detalii au fost prezentate marți într-o conferință de presă organizată de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) la care a fost prezent și noul ministrul al Economiei Dumitru Alaiba, transmite Radio Chișinău.

Autoritățile au lansat o platformă online și au făcut public mecanismul de compensare parțială a dobânzilor la creditele accesate de ÎMM în scop investițional.

Cererile de compensare pot fi depuse în format online pe site-ul compensatii.oda.md, în care se vor indica informații despre solicitant, conform modelului aprobat de ODA – Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a spus că Rep. Moldova trece printr-o perioadă incertă cauzată de războiul din regiune și de criza energetică, ce au generat creșterea inflației, a ratei de bază a creditelor și a costurilor dobânzilor. Ministrul a spus că mecanismul de compensare a dobânzilor creditelor investiționale urmărește scopul de a încuraja investițiile în economia țării.

„Acest stat există pe umerii antreprenorilor trebuie să spuneam mai des și mai direct ca toți funcționarii să se pătrundă de această realitate și de acest adevăr. Și guvernul Rep. Moldova, Ministerul Economiei, va fi mai aproape de antreprenori în această perioadă incertă din toate resursele de care dispun”, a spus Alaiba.

Directorul ODA, Dumitru Pîntea, a declarat că statul va aloca 200 milioane de lei pentru a compensa ratele dobânzilor creditelor investiționale. Astfel, toate întreprinderile mici și mijlocii, care au luat credite până la 1 august vor fi compensate până la sfârșitul lunii decembrie în proporție de 2% din valoarea dobânzilor, dar nu mai mult de 300 mii de lei. Antreprenorii trebuie să acceseze site-ul oda.md, iar la secțiunea compensare vor găsi și un ghid cu mai multe informații și etapele pe care trebuie să le parcurgă, a precizat Dumitru Pîntea:

„Îndemn antreprenorii să intre pe site-ul ODA, să citească acel ghid de care vă spuneam. Astfel încât cei care au avut credite, creșteri de dobândă, să poate cât mai repede aplica să nu întâmpine careva bariere și să primească acea compensație pe care guvernul o pune la dispoziție”, a declarat Pîntea.

De mecanismul anunțat vor putea beneficia întreprinderile mici și mijlocii care nu au o cifră de afaceri mai mare de 100 milioane de lei. Perioada de așteptare pentru confirmarea eligibilității de plafonare a dobânzilor este de până la 10 zile, informează autoritățile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău