Statul va cere DESPĂGUBIRI de la autoritățile municipale din Chișinău, pentru terenurile date în arendă

  • 21 Februarie 2017 13:33
0%
00:00:00
00:00:00

Statul va cere despăgubiri de la autoritățile municipale din Chișinău și oficiile cadastrale teritoriale care au dat în arendă terenuri din proprietatea statului și au radiat ilegal dreptul de proprietatea asupra acestora.

Este reacția Agenției Proprietății Publice, aflată în subordinea Ministerului Economiei, după ce municipalitatea a acuzat luni, 20 februarie, instituția că intenționează să deposedeze, în mod ilicit, Primăria de circa 500 de terenuri. 

Reprezentanții Agenției Proprietății Publice califică acuzațiile aduse de către Primăria municipiului Chișinău precum că ar încerca să deposedeze ilegal Capitala de 500 de terenuri drept nefondate. Directorul Agenției, Tudor Copaci, susține că acestea sunt o manipulare a opiniei publice.

„Primăria și Consiliul municipal Chișinău, prin acțiuni ilicite și frauduloase, a dispus, trecerea în proprietatea municipiului Chișinău, fără acordul titularului de drept Guvernului Republicii Moldova, a terenurilor proprietate de stat din municipiul Chișinău.”

Tudor Copaci susține că în 2013, Parlamentul a delegat Agenției Proprietății Publice atribuțiile de administrare a terenurilor proprietate publică a statului, aferente bunurilor imobile, proprietate privată, inclusiv darea lor în arendă. Directorul Agenției dezminte informația potrivit căreia ar intenționa să deposedeze municipalitatea de 500 de terenuri, menționând că deocamdată este vorba despre 30 de terenuri.

„Lipsește temeiul legal în baza căruia terenurile proprietatea publică a Republicii Moldova au fost preluate unilateral în proprietate, transmise în locațiune sau vândute de către municipalitate. Nu există nicio hotărâre de Guvern, privind transferul dreptului de proprietate al statului către municipiul Chișinău”.

Contactat de Radio Chișinău, șeful-adjunct al Direcției relații juridice a Primăriei, Valeriu Bogdan, a declarat că argumentele Agenției Proprietății Publice sunt nefondate, iar terenurile în cauză aparțin Primăriei.

„Noi rămânem pe aceeași poziție, că aceste terenuri, având în vedere, că sunt în intravilanul municipiului Chișinău, atât conform Codului Funciar, cât și a altor acte normative, ele sunt proprietatea municipiului Chișinău.”

Potrivit reprezentanților Primăriei din cauza acestei situații au de suferit cetățenii și bugetul municipiului Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău