Statul nu are mecanism de control eficient al produselor modificate genetic, comsie

  • 25 Septembrie 2019 15:26
Statul nu are mecanism de control eficient al produselor modificate genetic, comsie

Agenții economici introduc în Republica Moldova produse modificate genetic fără a exista un mecanism de control eficient. Este constatarea președintelui Comisiei agricultură și industrie alimentară a Parlamentului, Radu Mudreac, după audierile organizate pe marginea controlului privind importul și comercializarea produselor alimentare ce conțin organisme modificate genetic în perioada 2016-2019, transmite IPN.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii prezenți la audieri au menționat că instituția a autorizat doar importuri de șroturi de soia, care conțin organisme modificate genetic.

Ela Malai, director general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a precizat că instituția, deși are drept de control, nu are reprezentant în Comisia națională de securitate biologică, care se ocupă de autorizarea importurilor de produse care conțin organisme modificate genetic.

„Agentul economic declară pe propria răspundere dacă produsele alimentare introduse în țară conțin organisme modificate genetic. Instituțiile statului trebuie să creadă sau să nu creadă ceea ce declară agentul economic”, a  spus Radu Mudreac.

Din punct de vedere economic, produsele care nu au trecute pe etichetă că conțin organisme modificate genetic concurează cu cele care nu conțin astfel de organisme, iar consumatorul este indus în eroare – este o altă concluzie a comisiei.

„Când noi exportăm miere de albine, ne crede vreo țară că nu există organisme modificate genetic sau se fac controale suplimentare? Nu ne crede nimeni. Așa trebuie să facem și noi”, a spus Radu Mudreac.

Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară a solicitat ca instituțiile abilitate să propună revizuirea legislației și a modalităților de control asupra importului de produse care conțin organisme modificate genetic. „Rog ANSA să se implice mai brutal la punctele de intrare în țară în ceea ce privește siguranța alimentelor”, a solicitat Radu Mudreac.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău