Statul ar putea asigura seturi de bunuri la nașterea copilului

  • 06 Martie 2018 18:16
Statul ar putea asigura seturi de bunuri la nașterea copilului

Din 1 iunie 2018, la nașterea copilului, familiile ar putea fi asigurate cu seturi de bunuri, necesare bebelușului în primele luni de viață.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune spre consultări publice un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea Regulamentului privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor, transmite IPN.

Beneficiari vor fi cetățenii Republicii Moldova, dar și străinii, care locuiesc în Moldova și întrunesc condițiile specificate în Legea privind integrarea străinilor din 27 decembrie 2011.

Pachetul de bunuri va conține zece articole, câte unul de fiecare. Este vorba despre body, pantalonași, maletă, căciulă, ciorapi, păturică. De asemenea, va fi acordat un set de lenjerie și unul de cosmetice – șampon, spumă, ulei pentru copii, șervețele umede, o jucărie și cutia în care vor fi împachetate. Toate aceste articole vor fi de producție autohtonă cu imprimeuri în stil național.

Regulamentul stabilește anumite cerințe și pentru furnizorii articolelor respective. Producătorii autohtoni urmează să producă aceste bunuri materiale nepericuloase și prietenoase sănătății copiilor și mediului, iar culorile bunurilor urmează să fie neutre, potrivite pentru fete, și, respectiv, pentru băieți.

Procedura prin care seturile de bunuri vor ajunge în familiile nou-născuților e simplă. În acest sens urmează să fie selectat un operator economic căruia îi va reveni rolul de a depozita, sorta, împacheta și distribui bunurile, sub semnătură, instituțiilor medicale publice și private, care dispun de maternități sau oferă servicii perinatale. La rândul lor, aceste le vor transmite familiilor.

În nota informativă a proiectului se menționează că astfel, autoritățile își propun să îmbunătățească situația demografică în Moldova. Potrivit statisticilor, numărul copiilor născuți scade de la un an la altul. De exemplu, în 2017, s-au născut 3 343 de copii cu 8,9% mai puțini decât în 2016.

Sursa: Timpul

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:6,17 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău